Natuur

Laatste gratis ophaalronde snoeihout in Zeist

Bos snoeihout

In oktober organiseert Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) in de gemeente Zeist de vierde en tevens laatste gratis ophaalronde van 2022 voor het snoeihout.  Als u deze ophaalronde snoeihout wilt aanbieden, kunt u hiervoor tot en met 17 oktober een afspraak maken. Bij het maken van de afspraak krijgt u de exacte ophaaldatum door.

Trash Box stimuleert jongeren om afval in de bak te gooien   

Trashbox Kerckebosch

Het schoolplein bij de Brede School in Kerckebosch Zeist heeft een bijzondere prullenbak gekregen. Deze ‘Trash Box’ beloont jongeren met hun eigen muziek als ze hun afval in de bak gooien. Samen met andere originele aanpassingen moet de bak ervoor zorgen dat het speelplein vrij blijft van zwerfafval. Onlangs (World Cleanup Day) gaven enkele jongeren uit de wijk, samen met wethouders Wouter Catsburg en Angėle Welting, het startsein voor een zwerfafvalvrij speelplein.

IVN minicursus diersporen iets voor jou?

IVN organiseert een cursus diersporen met een theorie avond op 5 september en een excursie op 10 september in Zeist. Voor iedereen die bij een boswandeling wel eens heeft gedacht: van welk dier is dit een pootafdruk? Of waarvan is dit een vraatspoor? IVN gidsen Tim van Mourik en Rob Oosterling vertellen je veel leuke weetjes en nemen je vervolgens mee naar buiten om van alles te zien en leren over diersporen. 

Gezellige Dag van Oostbroek in De Bilt

Op zondag 28 augustus tussen 11.00 - 16.00 uur zorgen vrijwilligers van Utrechts Landschap voor een gezellige dag op Landgoed Oostbroek.

Wat valt er te doen?
In de boomgaard staan leuke spelletjes en vanaf de vlonder kan in de sloot naar waterdiertjes gezocht worden. Er is een knutseltent, een puzzelwandeltocht, een consumptietent, een papierschepperij, een poffertjeskraam en bij mooi weer
“Zin in IJs”. 

‘t Winkeltje is open voor informatie over Utrechts Landschap en voor o.a. streekproducten en cadeautjes.

Toerisme-sector Heuvelrug ruimt zwerfafval Vuelta op

Onder leiding van het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug en Vallei ruimen ondernemers, bezoekers en bewoners met ‘plogging’ eind augustus de bermen langs het Vuelta-parcours op.

De regio Utrecht komt steeds meer in de ban van de Spaanse wielerkoers La Vuelta, die op vrijdag 19 augustus van start gaat in Utrecht. Op zaterdagmiddag 20 augustus doorkruist het peloton de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei. De recreatiesector op de Heuvelrug grijpt de passage van de koers aan om zwerfafval in de regio op te ruimen.

Fotograaf
RBT Heuvelrug en Vallei

Wandelen door de tuinen van Slot Zeist 

Op zaterdag 20  augustus om 14:00 uur organiseert Gilde Zeist de rondleiding 'de Tuinen van Slot Zeist'. 

Waarom moest de Franse tuin plaatsmaken voor de Engelse variant? Hoe ontstonden tuinen eigenlijk en wie ontwierp ze? In deze korte wandeling, een unieke aanvulling op de rondleiding Slot Zeist, gaan we in op de geschiedenis van de Slottuin. Avances maken in de theekoepel is mogelijk, maar wel onder het toeziend oog van Adam en Eva.

Wandeling: Het Lage Land van Zeist

Op vrijdag 19 augustus, om 14.00 uur, organiseert Gilde Zeist de rondleiding 'Het lage land van Zeist', een rondleiding waarbij rust en ruimte de voorrang krijgen. In het gebied waar vroeger de Rijn buiten haar oevers trad, lopen wij nu tussen de weilanden en door natuurgebieden. Elk seizoen weer een ander panorama, met als rustpunt, het ‘Jachthuis’. Goed schoeisel aanbevolen.