Alleen GroenLinks en D66 vóór zonnepark Maartensdijk

Auteur
GroenLinks De Bilt

Uitgerekend in de week waarin António Guterres, de secretaris-generaal van de VN, waarschuwt dat de wereld ‘aan de rand van de afgrond’ staat, wees de Biltse gemeenteraad een plan af voor zonnepanelen op een weiland langs de A27.  

In een rapport van de VN staat dat 2020 samen met 2019 en 2016 behoort tot de drie warmste jaren ooit gemeten. Als gevolg hiervan is er een grote toename van bosbranden, droogte, overstromingen en smeltende gletsjers. Ook is het decennium van 2011 tot en met 2020 het warmste ooit gemeten, en de zes jaar sinds 2015 de warmste ooit.

De ernst van de situatie lijkt nog niet doorgedrongen tot de gemeenteraad van De Bilt. Alleen de fracties van D66 en GroenLinks stemden voor het plan om in de buurt van Maartensdijk een zonneweide aan te leggen. De grote meerderheid vond dat de omwonenden hiervan te weinig financieel profijt zouden trekken en daarnaast zijn er partijen die denken dat de klimaatcrisis is opgelost als alle daken in Nederland zijn vol gelegd met zonnepanelen. 

Ook GroenLinks en D66 hadden graag gezien dat het bedrijf dat het zonnepark wil bouwen tot overeenstemming was gekomen met onze lokale energiecoöperatie BENG! Dat bezwaar was echter voor de beide fracties onvoldoende reden om het hele plan dan maar van tafel te schuiven.

De tegenstanders verwezen onder meer naar een petitie met ruim 1000 handtekeningen, voor een deel afkomstig van mensen uit Friesland en Limburg. Zelfs de Bomenstichting Achterhoek uit Lochem blijkt tegen een zonneweide bij Maartensdijk! Fractievoorzitter Henk Zandvliet verzuchtte daarop: “Waar waren al die mensen toen het ging om de verbreding van de A27?”

Hij vroeg de andere partijen de mensen niet naar de mond te praten, maar hun verantwoordelijkheid te nemen als het gaat om het behoud van de natuur en van een leefbare wereld voor onze kinderen en kleinkinderen. Of aan die oproep gehoor zal worden gegeven zal pas echt blijken als de raad in mei een besluit moet nemen over het bod van de gemeente De Bilt in het kader van de Regionale Energiestrategie. 
 

Zonneweide Maartensdijk