Groenste Kamerlid Carla omarmt groene tuin

Auteur
Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Met ingang van 22 april is Carla Dik-Faber toegetreden tot de Raad van Toezicht van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Tot voor kort was zij Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, in 2017 zelfs gekozen tot groenste Kamerlid. Al 25 jaar woont ze in Veenendaal, in een woning vlakbij het Nationaal Park. Ze heeft veel zin in deze prachtige nieuwe uitdaging voor een gebied dat ze een warm hart toedraagt.

Carla werd geboren in Voorburg en groeide op in Wassenaar. “Aan één van de mooiste stranden van Nederland”, vertelt ze. Daar gaat ze nog regelmatig naar toe. Maar ook kent ze het Friese platteland goed. Daar komen haar ouders vandaan. Een groot deel van haar jeugd bracht ze door tussen de Weidevogels. Na haar studie Kunstgeschiedenis in Utrecht, kwam ze in Veenendaal terecht samen met haar echtgenoot. En dat beviel goed, want na 25 jaar wonen ze er nog altijd met veel plezier.

Na 8,5 jaar actief te zijn geweest in de Tweede Kamer is het nu tijd voor wat nieuws. Naast haar nieuwe functie als lid van de Raad van Toezicht van het Nationaal Park hoopt ze meer tijd te gaan steken in familie en vrienden en haar geliefde cello. En ze wil graag op zoek naar concrete manieren om zich in te zetten voor duurzaamheid dicht bij huis.

“Wat ik wil bijdragen als lid van de Raad van Toezicht is mijn bestuurlijke ervaring en mijn kennis van netwerken van overheden en andere partners. Wat ik heel mooi vind, is te zien dat mensen het afgelopen ‘corona’-jaar de natuur (her)ontdekt hebben. De vraag is hoe we dit goed samen kunnen laten gaan met het beschermen van de natuur. Kunnen we de betrokkenheid van mensen ook concreet maken? Bijvoorbeeld met projecten zoals de Heuvelrugtuinen. Daarmee kunnen mensen letterlijk bijdragen aan meer groen door het vergroenen van hun eigen achtertuin. Ook lijkt het me interessant om te kijken in hoeverre deze nieuwe interesse in natuur van financiële betekenis kan zijn voor het beheer en de ontwikkeling van groen” - Carla Dik-Faber.

Favoriete plek
Als oud-Statenlid van de provincie Utrecht kent ze het Park goed. Haar favoriete plek in het Nationaal Park is Plantage Willem III. Hier wandelt ze graag en kijkt ze uit over het landschap richting de Rijn. Zie ook het filmpje dat LandschappenNL maakte over haar favoriete natuurgebied: www.landschappen.nl/carla-dik-faber-christenunie.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is een eeuwenoud gebied dat door haar ligging en schoonheid een plek is waar mensen graag tot rust komen en nieuwe energie krijgen. De unieke natuur en het diverse landschap met bossen, heidevelden, stuifzanden en uiterwaarden hebben een bijzondere ontstaansgeschiedenis. 

Carla Dik-Faber