Tekort begeleiders voor jongeren met taakstraf

Kijk jij liever naar de toekomst van jongeren? Gun je ze een tweede kans, ook als dit uitdagend kan zijn? Word dan ook taakstrafbegeleider. Zo help je jongeren én de samenleving vooruit. 

De Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) start een campagne om meer begeleiders te krijgen bij de uitvoering van taakstraffen door jongeren. “Het is belangrijk dat begeleiders en hun werkgevers zich belangeloos inzetten voor jongeren die een tweede kans verdienen. Voor jongeren met een taakstraf en voor de samenleving is dit ontzettend waardevol. Ook al zijn ze de fout in gegaan, jongeren verdienen een tweede kans. Ze krijgen weer toekomstperspectief. En elke jongere die zijn taakstraf afrondt, doet iets terug voor de maatschappij,” vertelt Herke Elbers, algemeen directeur RvdK.

Demissionair minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker start de campagne ‘Word taakstrafbegeleider’. Hij geeft de officiële RvdK-werkmap aan de taakstrafbegeleider van projectplaats Jeugdcentrum Samson. Minister Dekker: “Taakstrafbegeleiders doen fantastisch werk. Ze zorgen ervoor dat jongeren hun taakstraf uitvoeren en tegelijkertijd ondersteunen ze jongeren. Als taakstrafbegeleider kun je bijdragen aan betere toekomstkansen voor de jongere én aan een veilige samenleving.”

Werkplekken via gemeenten bieden veel mogelijkheden voor jongeren. Zoals plekken in de groenvoorziening, op een kinderboerderij, een sociale werkvoorziening of de milieustraat. Ook sportverenigingen en zorginstellingen zijn geschikte werkplekken. Elvin, souschef bij een sport- evenementen- en congrescentrum op de Veluwe, is taakstrafbegeleider en herkent veel van zichzelf in de jongeren die hij begeleidt: “Mijn doel is hun mindset te veranderen. Zodat ze begrijpen dat ze met de juiste insteek en motivatie hun leven kunnen veranderen.”

Op de foto: Taakstrafbegeleider Elvin

Taakstrafbegeleider