Boer Aart helpt buurt met groene stroom

Op het dak van boer Aart aan de Vinkenbuurt worden in de loop van het jaar 200 zonnepanelen geplaatst, de opbrengst ervan komt ten goede aan de deelnemers. Bewoners uit de postcodes 3701, 3702, 3703, 3704, 3705 en 3707 kunnen zich vanaf nu inschrijven om deel te nemen aan het eerste zonnestroomproject  in de gemeente Zeist.  

Om het eerste project toe te lichten organiseert de Duurzame Energie Coöperatie Zeist een online bijeenkomst op 13 april om 20.00 uur.  Op de website www.decz.nl kunnen geïnteresseerden zich aanmelden voor deze bijeenkomst.
    
Een woordvoerder van Mijn Groene Huis vertelt: "Een toevallige ontmoeting op het gemeentehuis tussen voorzitter van de coöperatie Ernst en Aart was de aanleiding voor dit project. Aart gaf aan zonnepanelen op het dak van zijn schuur te willen maar liep tegen wat ‘hobbels’ aan in de regeling en uitvoering. Mede door expertise van de coöperatie kan het zonnestroomproject gerealiseerd worden."

Voordat Zeistenaren kunnen deelnemen aan een project moeten ze wel eerst lid zijn van de Duurzame Energie Coöperatie Zeist. Lidmaatschap kost € 10 per jaar. Bewoners die willen investeren in lokaal opgewekte energie worden opgeroepen zich in te schrijven op de website www.DECZ.nl. Daar kan men ook lid worden én zich inschrijven voor de nieuwsbrief. 

"Een zonnestroomproject is er voor bewoners die energie willen opwekken met zonnepanelen maar zelf geen geschikt dak hebben, niet voldoende panelen op hun eigen dak kwijt kunnen of het op hun eigen dak niet mooi vinden. Ook mensen die willen investeren in schone en lokaal opgewekte energie kunnen participeren in een zonnestroomproject. Voor dit project kunnen bewoners van de postcode waar het project gerealiseerd wordt zich inschrijven, en voor de postcodes die er aan grenzen."

De Duurzame Energie Coöperatie Zeist wil graag een burgerbeweging in Zeist op gang brengen. "Het doel is om binnen de gemeente optimaal eigen duurzame energie op te wekken. Zonder de biodiversiteit, natuurwaarden en de belangen van alle betrokkenen uit het oog te verliezen. Het klimaatakkoord geeft aan dat minimaal 50% van de opwek lokaal eigenaarschap moet zijn. De gemeente Zeist heeft zelfs een voorkeur voor 100%. Dan vloeien alle voordelen terug naar de bewoners. En is er meer aandacht en geld voor het milieu, het landschap en verdere verduurzaming van de eigen omgeving." 

Op de foto Aart en zijn zoon.
 

Aart en zijn zoon