Plaquette voor verzetsheld Gijsbert Vonk (25) op station

Dinsdag 23 maart werd op station Driebergen-Zeist een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan de verzetsman Gijsbert Vonk. Gijsbert Vonk is één van de honderden NS-medewerkers die is omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De plaquette is onthuld door nabestaanden, in het bijzijn van Irma Winkenius en Harro Homan, regiodirecteuren van respectievelijk NS en ProRail. Gijsbert was van beroep rechercheur bij de NS en lid van de Sabotagegroep Driebergen. 

In 1948 was station Driebergen-Zeist één van de 110 stations waar een monument werd geplaatst ter nagedachtenis van de NS-medewerkers die tijdens de oorlog zijn omgekomen. Na een verbouwing van het station in 1997 bleek de plaquette spoorloos verdwenen. Ondanks de verschillende zoektochten is het tot op heden een mysterie waar de bronzen plaquette is gebleven. Sinds 2020 is station Driebergen-Zeist vernieuwd. Aangezien het station nu officieel klaar is, werd afgelopen dinsdag een replica van de eerder verdwenen gedenkplaat geplaatst.

Aanwezig tijdens de onthulling was onder meer nabestaande Wilma Kolstein-Haalboom.  "Wat een bijzonder moment was dit vanmiddag.
Mooi om te zien dat de plaquette van Oom Gijs weer terug is daar waar hij hoort. Fijn dat er ook aardig wat belangstelling was. Er werden mooie woorden gesproken door de rayondirectrice van de NS. Ook de kranslegging was een bijzonder moment," vertelt ze op Facebook

Gijsbert was op 15 februari 1945 samen met zijn maat Johannes Groenhuijse betrokken bij een overval op het huis van een hoofdbestuurslid van de NSB, zo meldt de Facebook-pagina Driebergen-Rijsenburg Toen & Nu. Ze werden echter opgewacht door de gewaarschuwde Duitse 'Feldgendarmerie' en bijna direct neergeschoten. Johannes overleed ter plekke: Gijsbert werd met een schotwond in de buik overgebracht naar het Zeister Ziekenhuis, waar hij op 23 maart 1945 overleed.

De ouders van Gijsbert Vonk ontving op 19 juli 1946 een brief van Koningin Wilhelmina waarbij zij haar medeleven betuigt. Koningin Wilhelmina: "Geest en karakter van Uw zoon Gijsbert konden de ondragelijke last van onrecht en Duitsche Furie niet langer dulden. Zijn verzet groeide met den dag, totdat de vijand een einde maakte aan zijn offervaardig leven. Met diepe eerbied vervult Mij zijn heldenmoed en Ik bied U Mijn hartelijke deelneming aan bij dit zware verlies. Met trots zal Ik zijn daden blijven gedenken."

Gijsbert Vonk woonde op de Arnhemsebovenweg 67 in Driebergen, vlakbij de grens van Zeist. Gijsbert ligt begraven op het Nederlands Erehof met de tien oorlogsgraven op de Nieuwe Algemene Begraafplaats in Driebergen-Rijsenburg. Tot augustus 2013 lag tussen de graven op een sokkel het bronzen beeld van een soldaat. Helaas werd deze gestolen. Het gestolen beeld is nooit vervangen.

Foto van Gijsbert Vonk
Fotograaf
Oorlogsgravenstichting