Vooruitstrevende nationale studie borstreconstructie gestart

Auteur
Alexander Monro Ziekenhuis

Het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ), het gespecialiseerde ziekenhuis in borst(kanker)zorg in Nederland, is gestart met ‘Breast-II’, het vervolg van de eerdere ‘Breast Trial’.

Dit nationale, wetenschappelijke onderzoek biedt iedere deelnemende patiënt een compleet nieuwe ontwikkeling waarbij een volledige borstreconstructie plaatsvindt met lichaamseigen weefsel met de ‘lipofilling techniek’. Dit is een techniek waarbij lichaamseigen vetcellen elders worden weggehaald en worden gebruikt voor de reconstructie. Deelname aan de studie is nu geopend voor alle patiënten in Nederland die een borstverwijdering door borstkanker hebben ondergaan en volgens de deelnamecriteria in aanmerking komen.

De eerste resultaten van de nationale ‘Breast Trial’, gecoördineerd vanuit het Maastricht UMC en waaraan het AMZ ook deelnam, zijn positief. Daarbij is er een toenemende vraag naar reconstructie met eigen weefsel. Deze nieuwe ontwikkeling biedt voor veel vrouwen, na een eerdere borstverwijdering door borstkanker, een uitgelezen oplossing.

Patrick Ferdinandus, plastisch chirurg in het Alexander Monro Ziekenhuis: ‘Dit is een vooruitstrevend onderzoek waarbij we een nieuwe techniek inzetten waarnaar veel vraag is. Alle patiënten met een borstverwijdering door borstkanker kunnen met een verwijzing terecht voor deelname. Op de website van het Alexander Monro Ziekenhuis en de ‘Breast Trial’ is te lezen wat de criteria zijn voor deelname. De mogelijkheden tot en informatie over deelname worden besproken na verwijzing. Voor vragen of bij twijfel kunt u contact opnemen met het Alexander Monro Ziekenhuis.’ 

Marjolein de Jong, bestuurder AMZ: ‘Veel borstkankerpatiënten geven aan dat een borstreconstructie bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven. Het Alexander Monro Ziekenhuis heeft uitgebreide expertise op het gebied van reconstructies. Het ziekenhuis draagt graag bij aan deze unieke, nieuwe ontwikkeling. Het doet recht aan de wens van veel patiënten om deze volledige reconstructie met lichaamseigen weefsel via de lipofilling techniek uiteindelijk voor iedereen beschikbaar te kunnen stellen.’

Alexander Monro Ziekenhuis
Fotograaf
Alexander Monro Ziekenhuis