Nieuwe ingangen tot de Passies van Bach

Auteur
Ars Musica

De Matthäus Passion van Bach is een van de meest indrukwekkende meesterwerken van de klassieke muziek. 

Het Ars Musica Orkest en Kamerkoor gaan dit jaar, onder leiding van chef-dirigent Patrick van der Linden, de bekende traditie in de periode voor Pasen opnieuw vormgeven. Als aanloop geven zij een serie van vier gratis livestreamconcerten, waarin de prachtige diversiteit van klassiek voor iedereen hoorbaar wordt. Daarna presenteren ze de mooiste selectie uit de Johannes en Matthäus Passion, samengesmeed tot een nieuw en verrassend geheel. En voor de geïnteresseerden organiseren zij tevens twee interactieve masterclasses rond de passies.

Ars Musica: je reisgenoot in klassiek! Deze reis krijgt uitwerking in het onderstaande programma: Passie voor klassiek, wonderlijk veelzijdig

Het mooie aan klassiek: er is zoveel schoonheid in zoveel verschillende vormen. Deze serie maakt je deelgenoot van de diversiteit, door toegankelijke programmering en toelichting. Alles wat je nodig hebt, zijn je ogen en oren. Bach is de rode draad en met plezier en afwisseling wordt de serie opgebouwd. Van Sweelinck tot Dvorák, van Mozart tot Stravinsky.

Passie voor detail, twee masterclasses
Duik samen met dirigent Patrick van der Linden dieper in de wereld van de
Johannes en Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach. Na afloop kennen we het verschil tussen een aria en recitatief, begrijpen we waarom de Johannes anders klinkt dan de Matthäus, en weten we de functie van deze werken in Bachs tijd. Voor de beginner en gevorderde luisteraar, met ruime mogelijkheid om tijdens de masterclasses vragen te stellen. Patricks keuze voor audio- en videomateriaal van Ars Musica laat de oren spitsen. Het verhaal en de composities worden op een nieuw niveau beleefd.

Passie voor Bach, de traditie opnieuw vormgegeven
Het passieverhaal verteld aan de hand van de mooiste selectie uit Bachs Johannes en Matthäus Passion. We openen met het verrassende koraal van Ernst Wolf: Jesu, deine Passion. Het slotstuk van deze online-muziekreis brengt ons tot ieders eigen passieverhaal, overpeinzingen, verstilling, hoop en dankbaarheid.

Passie voor klassiek | Gratis livestreamconcerten met het Ars Musica Orkest
en Kamerkoor 27 februari en 6, 13 en 20 maart | 21.00 uur | Ars Musica YouTube kanaal Passie voor Bach | Ars Musica Orkest en Kamerkoor 27 maart | 21.00 – 22.15 uur | Kaartverkoop via: www.arsmusica.nl € 15,00 p.p. | € 20,00 per huishouden

Passie voor detail | Masterclass met chef-dirigent Patrick van der Linden 24 en 31 maart | 20.00 – 22.00 uur | Kaartverkoop via: www.arsmusica.nl 24 maart staat in het teken van de Matthäus Passion. 31 maart gaat over de Johannes versus de Matthäus Passion. € 32,50 p.p. per masterclass | € 50,00 combiticket voor beide masterclasses. Tickets en meer informatie | www.arsmusica.nl

Deze concerten en masterclasses worden mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Zeist.

Foto: Het Ars Musica Orkest en Kamerkoor, onder leiding van chef-dirigent Patrick van der Linden, repeteren in de Kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente in Zeist voor de 'Passie voor klassiek' concerten.

Het Ars Musica Orkest en Kamerkoor, onder leiding van chef-dirigent Patrick van der Linden, repeteren in de Kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente in Zeist voor de 'Passie voor klassiek' concerten.
Fotograaf
Jan Hordijk