Uitzonderlijke zomer voor toerisme Utrechtse Heuvelrug

Door de coronacrisis beleefde de toeristische sector op de Utrechtse Heuvelrug dit jaar een uitzonderlijke zomer. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug & Vallei onder verblijfslocaties, dagattracties en horeca op de Utrechtse Heuvelrug en in de Gelderse Vallei. De gastvrijheidseconomie heeft door de coronacrisis deze zomervakantie kunnen rekenen op veel bezoek, zo maakte de sector na een verloren voorjaar in de maanden juli en augustus een inhaalslag. Echter blijft het toekomstperspectief voorlopig onzeker en blijft daarmee het eerder gepresenteerde herstelplan van kracht.

De Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei zijn samen goed voor een kwart van de totale recreatie en toerisme in de provincie Utrecht. Van alle overnachtingen in de provincie vindt ruim 60% plaats in vakantieparken, campings en hotels op de Heuvelrug. Daarmee zorgt deze regio ook voor een grote impuls voor het vrijetijdsaanbod in andere Utrechtse bestemmingsgebieden.

Heuvelrug en Vallei populair
“Ook in onze regio bleven veel bewoners deze zomer dicht bij huis en ontvingen verblijfslocaties meer boekingen dan normaal”, zegt directeur Michiel van der Schaaf van RBT Heuvelrug & Vallei. “Omdat mensen zich op dit moment vooral veilig voelen in een omgeving die voldoende ruimte biedt, bleken de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei zoals verwacht ook populair onder dagbezoekers uit de regio Utrecht en de Randstad. De toeristische sector kon zo het omzetverlies uit het voorjaar deels inhalen.”
Net als elders draaiden door de RIVM-maatregelen veel locaties deze zomer op beperkte capaciteit. Om toch te zorgen voor een zo goed mogelijk verdienpotentieel, heeft de sector veel geïnvesteerd om bezoek aan de regio in goede banen te leiden en drukte in natuurgebieden te voorkomen. Met een speciale campagne werden mensen geïnformeerd over veilige activiteiten en werd samen met de provincie een druktemonitor ontwikkeld. Om horeca, winkels, cultuur en evenementen te ondersteunen werd daarnaast lokaal genieten extra gepromoot.

Onzekere toekomst
Ondanks de drukke zomer lijkt 2020 voor toerisme en recreatie op de Heuvelrug een verloren jaar. “Door de lockdown is het voorseizoen vrijwel helemaal verloren gegaan, dat haal je niet zomaar in”, licht Van der Schaaf toe. “Daarnaast is zakelijk toerisme van groot economisch belang voor onze regio en dat deel ligt nog grotendeels stil.” Zolang het coronavirus niet is uitgeschakeld, blijft de toekomst daarom onzeker. “Het herstelplan dat voor de zomer is gemaakt om de sector te helpen herstellen van de coronacrisis blijft nodig. Daarnaast werken we aan een agenda, voor de periode na corona, om toerisme en recreatie ook dan vitaal te kunnen houden.”

Meer informatie over het Herstelplan Bestemming Heuvelrug is te vinden op herstelplan.opdeheuvelrug.nl.

Camping Utrechtse Heuvelrug
Fotograaf
RBT Heuvelrug en Vallei