Redvoertuig van Bilthoven naar Zeist scheelt tonnen

De brandweer van Bilthoven raakt haar ladderwagen kwijt. Zij moet het redvoertuig afstaan aan de brandweer van Zeist. De ladderwagen is 22 jaar oud. Op de Facebookpagina melden de medewerkers dat ze met pijn in het hart afscheid nemen van de ladderwagen.

"Er is een einde gekomen aan een tijdperk. Na 40 jaar de beschikking te hebben gehad over een redvoertuig (ladderwagen), is deze vandaag de kazerne uitgereden om niet meer terug te komen. In het kader van een zogenaamde herschikking van deze voertuigen in de regio Utrecht en de aanschaf van een aantal nieuwe exemplaren werd de Bilthovense ladder overbodig. De herschikking werd mogelijk door de aanrijtijden van 8 minuten op te rekken naar 15 minuten. Daardoor kunnen er regiobreed drie redvoertuigen worden afgestoten, waaronder die uit Bilthoven."

"De bewoners van Bilthoven worden voortaan bediend door de redvoertuigen uit Zeist en Utrecht-Voordorp. Saillant detail daarbij is dat indien de brandweer Zeist met dat voertuig deze kant op komt, de oplettende inwoners wat zullen herkennen. Dat is dan namelijk de 22 jaar oude Bilthovense ladder die na een opknapbeurt daar dienst gaat doen om de niet meer te repareren Zeister hoogwerker te vervangen. Volgens de theoretische modellen zullen de voertuigen uit Zeist en Utrecht binnen die gestelde 15 minuten ter plaatse zijn. De bijdrage die de inwoners betalen voor de brandweer via de gemeentelijke belastingen gaat ondanks het afstoten van het voertuig niet omlaag."

Sommige bewoners geven in hun reacties op de Facebookpagina van de brandweer Bilthoven aan niet blij te zijn met het verdwijnen van het redvoertuig bij de brandweer Bilthoven. Daniël van Leeuwen: "Wat is een hulpdienst zonder hulpmiddelen? De opkomsttijd van de brandweer wordt gezien als het belangrijkste kwaliteitskenmerk. Met dezelfde gemeentelijke belastingen en de theoretisch opkomsttijd van 8 naar 15 minuten kun je stellen dat je als inwoner minder waar krijgt voor je geld. Maar eigenlijk zouden er geen concessies gedaan mogen worden ten aanzien van veiligheid of opkomsttijd, dit kan de bepalende factor zijn voor wat betreft het redden van mensenlevens in noodsituaties." Ook Enno Stockschen maakt bezwaar. "Lang leve de bezuinigingen, en ook nog in een dorp met zoveel hoogbouw."

De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) nam het besluit omdat de reactietijd van 15 minuten nog steeds binnen de huidige bouwregelgeving valt. Deze stelt dat, ongeacht bestaande of nieuwbouw, binnen 15 minuten na het ontdekken van brand en de alarmering van mensen in het door die brand bedreigde gebied, deze mensen zonder hulp van de brandweer kunnen vluchten. De VRU heeft geen objecten vastgesteld waarvoor een redvoertuig vereist is. Door het redvoertuig te verplaatsen naar Zeist bespaart de brandweer Bilthoven op jaarbasis 90.175 euro.

Brandweer
Fotograaf
Pixabay