ICT-klas gerealiseerd in Ghanese Corsa school

Stichting Ghana schoolsupport uit Bilthoven heeft met hulp van De Werkplaats Kindergemeenschap en Emmaus Domstad een prachtig ICT-klaslokaal in Ghana gerealiseerd! 

20 Computers en divers meubilair zijn in 2019 naar Ghana verstuurd. Na aankomst zijn de computers nagekeken en voorzien van Windows 7. Begin 2020 hebben we bij de Corsa school een klaslokaal laten opknappen en zijn er nieuwe tafels en stoelen voor de ICT-klas gemaakt. Netwerkbekabeling en 4 UPS-systemen (nodig om korte stroomonderbrekingen op te vangen) zijn in de klas aangelegd. Het klaslokaal moest nog wel goed beveiligd worden. Tralies werden geplaatst voor ramen en deuren en de pc’s zijn ook nog extra vastgezet aan de tafels. In februari van dit jaar is het project succesvol opgeleverd.

 Dit project is deels gefinancierd door De Werkplaats Kindergemeenschap (Middelbare school, team 4). Dit team heeft in december door middel van een kerstactie geld opgehaald voor onze stichting. Daarnaast heeft Stichting Emmaus Domstad ook een deel gefinancierd.  Wij danken zowel de werkers van De Werkplaats als Emmaus Domstad voor hun hulp! Helaas is vrij snel na de oplevering van de ICT-klas de Coronacrisis ook in Ghana begonnen en moesten de scholen op last van de overheid gesloten worden.

Corona in Ghana
Een van onze bestuursleden was net aangekomen in Sefwi Bekwai toen bekend werd dat het Coronavirus ook in Afrika actief is. De privéreis op eigen kosten werd ongewild verlengd van 3 weken tot 3 maanden! Vliegvelden waren gesloten en het was niet meer mogelijk om in Ghana te reizen en naar Nederland terug te vliegen. Gelukkig lukte het ons bestuurslid uiteindelijk om in juni een charter naar Schiphol te nemen en zij is blij weer in Nederland bij haar familie te zijn.

Het aantal besmettingen en slachtoffers is een stuk lager dan op ons continent. Maar daar tegenover staat dat de gezondheidszorg kwalitatief veel slechter is en er is een enorme schaarste aan beschermingsmiddelen. Dat is dan ook de reden waarom de regering van Ghana in maart besloten heeft om een lockdown in te voeren in met name de grote steden zoals Accra, Tema en Kumasi. Daarnaast moesten in het hele land alle scholen dicht.

Ook werden veel grenzen in Afrika gesloten wat leidde tot nieuwe problemen: door het sluiten van de grenzen ligt de logistiek tussen de onderlinge Afrikaanse landen helemaal stil en vindt er geen voedseltransport plaats wat leidt tot hongersnood. Gelukkig heeft Ghana een gunstig klimaat met veel regen en hebben veel mensen een eigen groentetuin. Desondanks ligt ook in dit land de hongersnood op de loer. 

In de regio Sefwi Bekwai waar de Stichting actief is, ver weg van de grote steden, zijn gelukkig weinig besmettingen. Helaas hebben de regeringsmaatregelen wel een grote impact op de economische omstandigheden van mensen. Veel mensen verliezen hun baan en kunnen nauwelijks de financiële eindjes aan elkaar knopen. Door de sluiting van scholen lopen kinderen een leerachterstand op en missen ze hun warme middagmaaltijd op school.

Afstandsonderwijs zoals wij dat kennen is helaas  niet mogelijk met alle gevolgen van dien. Ook de 14 scholen waar de stichting mee samenwerkt zijn noodgedwongen dicht sinds afgelopen maart. We hopen natuurlijk dat de kinderen spoedig hun onderwijs kunnen hervatten. Wilt u meer info over de projecten van de stichting of wilt u ons steunen, ga dan naar www.ghanaschoolsupport.nl
 

ICT-klas Ghana