Cultureel erfgoed carbidschieten in De Bilt ligt onder vuur

Auteur
Redactie

GroenLinks De Bilt gaat komende week tijdens de raadsvergadering aandringen op een verbod van carbidschieten op Oudjaarsdag. De partij is van mening dat het verbod op vuurwerk dit jaar ook moet gelden voor het knallen met melkbussen.

Volgens GroenLinks heeft het landelijk vuurwerkverbod in het hele land geleid tot een enorme stijging van de verkoop van carbid en melkbussen. Fractievoorzitter Henk Zandvliet: "Vorig jaar liepen 6% van de mensen die zich met vuurwerkletsel meldden op de spoedeisende hulp of bij een huisartsenpost, letsel op als gevolg van carbidschieten. Het ligt dus voor de hand om het landelijk vuurwerkverbod uit te breiden. Carbidschieten is buiten de bebouwde kom op Oudjaarsdag tussen 10 en 18 uur toegestaan."

In De Bilt is een heus carbid-team actief die op Oudjaarsdag bij de Leyense bossen telkens voor een luidruchtig spektakel zorgen. Op Regio TV De Bilt is een leuke video te zien over het evenement. Carbidschieten is in 2014 als traditie geplaatst op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.

Het kan gevaarlijk zijn, zeker bij ondeskundig handelen. Om de knal zo hard mogelijk te maken worden deksel of bal vaak met een hamer vastgeslagen in de opening. Carbid-team Bilthoven gebruikt ballen van Waterpolovereniging BZC Brandenburg. Bewust schieten zij niet met deksel, maar met ballen, dat is minder gevaarlijk.

Ambulance
Fotograaf
Pixabay