Vorstelijk verzameld. De foto’s van de Duitse keizer Wilhelm II

Auteur
Museum Huis Doorn

Onlangs verscheen bij Uitgeverij Matrijs het boek ‘Vorstelijk verzameld. De foto’s van de Duitse keizer Wilhelm II’.  Op 11 november 1918, komt er een einde aan de Eerste Wereldoorlog en vestigt de Duitse ex-keizer zich in Nederland.

Het boek, geschreven en samengesteld door Liesbeth Ruitenberg, geeft voor het eerst een coherent overzicht van de bijzondere fotocollectie van Museum Huis Doorn. Het toont niet alleen de documentaire waarde van de verzameling maar ook de hoge artistieke kwaliteit van de foto’s.

Een reis door de tijd en over de wereld
Tussen alle voorwerpen die ex-keizer Wilhelm II vanaf 1919 in 64 treinwagons vanuit Berlijn naar Huis Doorn laat komen zitten tientallen albums en duizenden losse foto’s. De foto’s zijn gemaakt tussen 1845 en 1919 en geven een uniek tijdsbeeld. Zij tonen de keizer als publiek persoon – vorstelijk geportretteerd in allerlei uniformen in de studio of bij parades en onthullingen – maar ook in zijn vrije tijd tijdens reizen naar onder meer Noorwegen en Corfu. Dankzij een fotodagboek kunnen wij de keizer bijna dagelijks volgen tijdens de roerige jaren 1914 – 1918. Na 1919 blijft de verzameling groeien door bijzondere schenkingen van familie, vrienden en bewonderaars. Daaronder bevinden zich foto’s van plekken waar Wilhelm II nooit is geweest, zoals de Verenigde Staten, Chili of de Himalaya.

Ontwikkelingen in de fotografie: stijl en techniek
Het boek laat zien hoe de fotografie zich gedurende een eeuw ontwikkelt, vanaf de uitvinding in 1939 tot het overlijden van Wilhelm in 1941. Vrijwel alle fotografische procedés komen aan bod, van bijzondere gouden daguerreotypieën tot fotomechanische afdrukken. Met de voortgang van de techniek zien wij ook stilistische veranderingen: van de negentiende eeuw, met de stijve staatsieportretten, naar de twintigste eeuw met de snapshots en opmerkelijke standpunten en uitsneden.

Museum Huis Doorn
Museum Huis Doorn is het voormalige ballingsoord van de Duitse ex-keizer Wilhelm II en plaats van herinnering voor de Eerste Wereldoorlog in Nederland.

Vorstelijk verzameld. De foto’s van de Duitse keizer Wilhelm II