Appende of bellende automobilist sneller gespot door de politie

Auteur
Redactie

Het Openbaar Ministerie heeft de afgelopen tijd nieuwe slimme camera's getest, onder meer op de A28 bij Zeist (zie foto), waar ze op een brug waren gepositioneerd. Vanaf maandag gaat het OM en de politie fanatieker controleren op automobilisten die bezig zijn met hun telefoon.

Even een appje beantwoorden of een telefoonnummer opzoeken in de auto, veel automobilisten doen dat. Maar het levert een groot risico op voor de verkeersveiligheid. Afleiding speelt steeds vaker een rol bij verkeersongevallen. Daarom gaat het Openbaar Ministerie vanaf maandag 16 november de handhaving op het vasthouden van mobiele devices intensiveren. Met slimme camera’s, die automatisch overtredingen doorsturen naar het Centraal Justitieel Incassobureau. Dat kan een boete van 240 euro opleveren.

“Doe jij wel eens een paar seconden je ogen dicht achter het stuur,” vraagt Achilles Damen, verkeersofficier bij Parket CVOM zich af. “Dat wil niemand, want dat voelt heel onveilig. En dat is het ook. Maar een paar seconden je aandacht op je mobiele telefoon richten is hetzelfde. Je ziet even niks om je heen. Die paar tellen kunnen het verschil maken tussen veilig thuiskomen en het veroorzaken van een ongeval.”

Afleiding is een groot risico voor de verkeersveiligheid. Daarom is het vasthouden van  mobiele apparaten achter het stuur niet toegestaan. Dit is vastgelegd in artikel 61a RVV. Het gaat dan om het vasthouden van allerlei mobiele elektronische apparaten, bedoeld voor communicatie of informatieverwerking. De boete voor het overtreden van dit verbod is 240 euro.

Damen: "Op dit moment wordt hier vooral op gehandhaafd met staande houdingen door de politie. Dit is heel effectief, maar niet altijd efficiënt, omdat het veel capaciteit kost. Daarom heeft het Openbaar Ministerie onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor digitale handhaving."

cameracontrole zeist
Fotograaf
Openbaar Ministerie