Filmdocumentaire: De vergeten spoorlijn

Wie weet nog dat Zeist een eigen station heeft gehad en dat vanuit Zeist de steden Utrecht en Amsterdam rechtstreeks per trein bereikbaar waren?

In de nieuwe filmdocumentaire Bestemming: Station Zeist vertellen Kees Kort en Pieter Veraart, filmmakers van Het Rozenhuis, het verhaal van de vergeten en verdwenen spoorlijn tussen Utrecht en Zeist. In de documentaire wordt de reis gemaakt, zoals die aan het begin van de twintigste eeuw mogelijk was tussen Utrecht en Zeist. De tocht begint op het Utrechtse Buurtstation en loopt via station Bilthoven naar de stations Bosch en Duin, Huis ter Heide en uiteindelijk Zeist. De tocht wordt opnieuw beleefd aan de hand van oude foto’s en filmbeelden en een gereconstrueerde rit per stoomtrein over de vergeten spoorlijn. Daarnaast vertellen diverse deskundigen over de opkomst en neergang van dit lokale spoor. De centrale vraag in de documentaire is wat is de impact van dit lokale spoor geweest voor de ontwikkeling van deze Utrechtse regio?

De impact van de trein voor Zeist en omliggende dorpen
Met de komst van het lokaalspoor tussen Bilthoven en Zeist in 1901 kregen Zeist, Huis ter Heide en Bosch en Duin elk een eigen station langs de lijn. Het haalde deze dorpen uit hun isolement en maakte het mogelijk dat zij zich verder te ontwikkelden. Door de bereikbaarheid per trein vestigden zich in de regio welgestelde forensen, die het buiten wonen combineerden met het werken in de stad. Er werden niet alleen personen vervoerd, maar er reden ook aparte goederentreinen. Deze transporteerden kolen voor de Zeister gasfabriek en ijzererts voor de bestekindustrie. Station Zeist lag aan het einde van de Slotlaan, destijds de rand van Zeist. Hier stonden ook de tramremises en de Zeister gasfabriek. Het spooremplacement vormde een belangrijk economisch- en vervoerscentrum voor Zeist en omgeving. De spoorlijn heeft driekwart eeuw gefunctioneerd. In de zeventiger jaren van de twintigste eeuw is het spooremplacement afgebroken en is de rails van de spoorlijn verwijderd.

Documentaire is digitaal te zien
Helaas kan op dit moment de documentaire niet zoals gebruikelijk in samenwerking met het Zeister Historisch Genootschap in bioscoop Figi te Zeist en op andere locaties worden vertoond. Wel is het mogelijk de film op Dvd of met een Usb-stick te bekijken. via www.hetrozenhuis.org/bestemming-station-zeist/ kan de trailer van de documentaire worden bekeken. Het is ook mogelijk via deze link de Dvd met USB-stick te bestellen. 

Station Zeist
Fotograaf
Utrechts Archief