Niet de mens, maar gebouwen en landschappen als sfeermakers

ADVERTORIAL: Drukke winkelstraten, volle terrassen, fietsers, brommers en automobilisten die zich tussen dit alles een weg banen. 

Dit zijn de beelden die we gewend zijn wanneer we denken aan steden als Amsterdam, Maastricht en Groningen. Fotografe Thilou van Aken heeft Nederland vastgelegd in een unieke tijd waarin juist de rust op straat regeert. Verlaten straten en pleinen en gesloten restaurants, waardoor de puurheid van een stad spreekt en de schoonheid van de architectuur zich in volle glorie laat zien. Het fotoboek Stil Nederland in beeld 2020 verschijnt op 10 november en is een naslagwerk over een heel bijzondere periode uit onze geschiedenis.

In het 128 pagina’s tellende hardcover boek Stil Nederland in beeld 2020 worden 33 Nederlandse dorpen en steden, en hun iconen, in beeld gebracht. Ook zijn de foto’s voorzien van een stukje historie over het betreffende onderwerp. “De coronapandemie zorgt ervoor dat ongewone situaties zich nu voordoen”, vertelt fotografe Thilou van Aken. “Een uitgestorven Vrijthof of de Dam in Amsterdam bijvoorbeeld. Je krijgt echt een andere kant van een stad te zien, die je eerder nooit kon ervaren. Niet de mensen zijn de sfeermakers, maar juist de gebouwen en landschappen zelf. Dit wilde ik graag vastleggen en delen met Nederland. We leven echt in een prachtig land.”

Het fotoboek Stil Nederland in beeld 2020 is sinds kort te koop via www.thilou.nl, www.bol.com en diverse boekhandels. Ook is een selectie van de foto’s als ansichtkaart te koop en zijn er fotokalenders beschikbaar.

Over Thilou van Aken
Thilou van Aken (36) heeft de afgelopen 8 jaar landschappen op allerlei manieren vastgelegd. Van verlaten plekken waarin de tijd heeft stilgestaan en de natuur de overhand heeft genomen (Urban Exploring) tot verlaten straten vanwege de coronapandemie . De fotografe wil graag met haar werk mensen raken, verbazen of verblijden. Iedere foto moet er één zijn waar mensen naar kunnen blijven kijken. Haar werken zijn nu ook te zien restaurant/bar floor17 in Amsterdam en ook exposeert Van Aken regelmatig in verschillende galerijen. Daarnaast werkt ze ook in opdracht. Van portretfotografie, bruiloften en interieurfotografie.

Nederland in Coronatijd
Fotograaf
Thilou van Aken