Ernstig verwarde cellist (27) deed volgens OM poging tot doodslag

Auteur
Redactie

In juni van dit jaar stak een ernstig verwarde man in de Sumatralaan in Zeist een 65-jarige fietser neer. Gisteren verscheen de verdachte voor de rechter, de officier van justitie eist tbs met dwangverpleging.

Jonathan van IJ. (27), een talentvolle cellist, stond niet alleen voor de rechter voor het steekincident, maar ook voor de mishandeling van een automobiliste in zijn woonplaats en twee fietsers in Leusden. Naar de mening van het Openbaar Ministerie is het steekincident een poging tot doodslag.

Op 12 juni had de man boodschappen gedaan en fietste naar huis. Daarbij passeerde hij de woning van de verdachte, die naakt op straat stond. Ineens begon hij op de fietser in te slaan. De fietser vluchtte, maar reed pardoes tegen het hek van de tegenoverliggende school aan.

Jonathan van IJ. rende achter hem aan en stak de man met een aardappelmesje in de rug. De verdachte is al jaren in behandeling bij een psychiatrische kliniek. Zijn begeleider waarschuwde volgens RTV Utrecht leidinggevenden al een dag voor het gewelddadige gedrag van Jonathan IJ. Hij had de hulpverlener gevraagd een mes te kopen omdat hij van koning Willem-Alexander opdracht had gekregen de overburen neer te steken.

De verdachte belaagde in april in Leusden een fietsend echtpaar. Hij had de man en de vrouw klappen gegeven, de man hield er een hersenschudding aan over, waar hij nog niet van hersteld is. Vorig jaar reed Jonathan IJ. opzettelijk met zijn fiets tegen een auto aan. De bestuurster pakte hij bij de keel en sloeg haar op het hoofd.

In de rechtszaal was de verdachte Jonathan IJ. niet aanwezig. Hij zit in het Pieter Baan Centrum. Hij leek psychisch duidelijk niet in orde, getuige zijn geschreeuw tijdens de audioverbinding. De rechter vroeg of hij erkende dat hij de fietser had neergestoken. Jonathan antwoordde dat zijn overleden vader dit had gedaan.

Al vier jaar heeft Jonathan IJ. last van psychische problemen. Drie jaar geleden sprong hij uit het raam waarna hij gedwongen werd opgenomen. Hij was bij verschillende klinieken in behandeling. Jonathan IJ. herkent zelf niet dat hij ziek is, maar behandelaars zeggen dat hij autistisch, psychotisch en schizofreen is.

De moeder van de verdachte ziet het liefst dat Jonathan thuis wordt behandeld en niet gedwongen wordt opgenomen. Zijn drie oudere broers zijn eveneens getalenteerde musici en hebben eveneens autisme. De neergestoken Zeistenaar is niet de enige in de buurt die met de agressie van Jonathan IJ. te maken kreeg. Volgens het Utrechts Nieuwsblad kwamen in zijn wijk meerdere meldingen over incidenten van Jonathan. Na het steekincident organiseerde de buurt een bewonersbijeenkomst. Buurtbewoners wilden dat hun kinderen niet meer alleen buiten speelden. 

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak in de zaak.

Cello
Fotograaf
Pixabay