Bloemetje voor alerte bewoner, twee dieven opgepakt

Auteur
Politie Zeist

In Nederland daalt het aantal inbraken, dat is een positief gevolg van het thuiswerken door de coronamaatregelen. In Utrecht echter steeg de afgelopen maand het aantal inbraken. In Zeist was er sprake van een stijging van 15%, De Bilt deed het beter met -6%. Dat blijkt uit de InbraakBarometer van verzekeraar Interpolis/Achmea. 

Met name in Zeist-West is het wat betreft inbraken oppassen geblazen. De politie roept op alert te zijn. Deze week belde een alerte bewoner de politie na het zien van een verdachte situatie. De twee verdachten werden afgelopen dinsdag opgepakt in Zeist-West na een inbraakpoging. Wijkmanager Antoinette van Dijck meldt op Twitter dat de bewoner werd bedankt en bloemen ontving.

Gemeente Zeist attendeert bewoners erop ladders goed op te bergen en open ramen te voorkomen. Zeker nu de donkere dagen eraan komen, een periode waarin inbrekers extra actief zijn. De gemeente De Bilt geeft op de website tips tegen woninginbraak. "Het kan een grote impact hebben op uw gevoel van veiligheid. Er zijn vreemden in uw huis geweest, ze hebben aan uw bezittingen gezeten en misschien waardevolle spullen meegenomen. Helaas komt woninginbraak regelmatig voor. De politie doet er veel aan om inbrekers op te pakken. Zelf kunt u er met verschillende maatregelen voor zorgen dat inbreken in uw woning niet makkelijk is."

De gemeente en politie vragen bewoners extra alert te zijn en bij verdachte situaties 112 te bellen. "De politie komt liever een keer te veel dan te weinig. Wist u dat de politie 80% van de aanhoudingen rond woninginbraken kan doen dankzij oplettendheid van de buren?"

Een paar tips om de kans op inbraak zo klein mogelijk te maken:

 • Zorg dat uw huis een bewoonde indruk maakt.
 • Laat het licht aan en uit gaan door gebruik te maken van een tijdschakelaar.
 • Sluit ramen en deuren als er niemand thuis is.
 • Vertel uw buren wanneer u weg gaat en terugkomt. Laat ze eventueel hun (tweede) auto parkeren op uw oprit.
 • Zet geen waardevolle spullen in het zicht.
 • Zorg voor goede sloten.
 • Laat nooit sleutels aan de binnenzijde van het slot zitten.
 • Deuren, ook achterdeuren, kunt u verlichten door plaatsing van een buitenlamp die reageert op beweging of door een lamp met een schemerschakelaar.
 • Berg ladder, tuinmeubilair en kliko’s altijd op en laat geen (tuin) gereedschap rondom uw woning liggen.
 •  Let bij uzelf of bij uw buren op takjes tegen de deur, papiertjes of tandenstokers tussen de deur of een foldertje dat dagenlang uit de bus blijft steken. Het kan de voorbereiding van een inbraak zijn.
 • Meld nooit via sociale media zoals Twitter, Instagram en Facebook dat u op vakantie bent. Spreek dit ook niet in op het antwoordapparaat.
Gemeentes waarschuwen voor diefstal
Fotograaf
Pixabay