Christiaan de Kleijn staat zijn mannetje in NK

Auteur
Redactie

Met zijn tweede plek tijdens de derde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max bewees karter Christiaan de Kleijn afgelopen weekeinde opnieuw dat hij één van de voornaamste kanshebbers is op de titel.

Het veertienjarige talent uit Bosch en Duin was op circuit De Landsard ouderwets snel in de Junioren-klasse. Dat vertaalde zich in opnieuw de nodige punten voor de titelstrijd.  

Dat hij snel is, bleek overtuigend uit het feit dat hij zowel in de prefinale als in de finale de snelste raceronde reed. Dat samen met zijn resultaat in de finale zorgde ervoor dat een tevreden Christiaan zijn verhaal deed. “De snelheid was zeker goed”, zei hij na afloop van de finale. “Daar ben ik heel blij mee.” 

Al in de training liet Christiaan een goede vorm zien. Die zette hij vervolgens overtuigend voort in de kwalificatie, waarin hij tweede werd. Knap, vooral omdat de Junioren-klasse misschien wel de meest competitieve klasse van het NK is. Het bevestigde voor de snelle Utrechter dat hij opnieuw kansen had op een mooi weekeinde. Tijdens de vorige twee ronden van het NK – allebei ook in Eindhoven gehouden – werd hij maar liefst vier keer tweede.  

Zijn tweede startplaats voor de prefinale beloofde dus opnieuw een mooi scenario voor zijn NK-campagne. Het liep helaas net even anders dan gehoopt. “Bij de start maakte ik een paar fouten”, zei Christiaan. “Daardoor kwam ik buiten de lijn. Toen was de grip helemaal weg en viel ik terug naar de twaalfde plek.” 

Maar de rijder van topteam CRG Holland wist dat hij snel was en hij was vastbesloten zich terug naar voren te knokken. Dat lukte wonderwel. “Ik reed nog terug naar plek zeven en kwam op die positie over de finish. Maar voor me had nog iemand een tijdstraf. Daardoor schoof ik op naar de zesde plaats.”

Die klassering betekende tevens zijn startplek voor de finale. Daarin greep hij halverwege de race de koppositie. Kort nadat hij de leiding had overgepakt, crashten achter hem de nummer twee en drie. Omdat de blessure van de nummer twee tamelijk ernstig leek, werd de race gestopt (rode vlag). Later bij de herstart bleek dat Christiaan last had van gripproblemen. 

“Toen haalde iemand me in en toen kwam Lucas Schoenmakers mee en nog iemand. Ik haalde Colin van Lammeren weer in en toen was de race al voorbij.” Met de tweede plaats als resultaat dus. Daarmee hield Christiaan zijn titelaspiraties levend. Want zijn concurrent Lucas Schoenmakers scoorde ook goed. Mede daardoor baalde hij een beetje van die tweede plaats. 

“Als die rode vlag er niet was geweest, had ik gewonnen. Ik had echt het idee dat ik mijn concurrent kon pakken. In de finale had ik hem al een keer ingehaald. Het ging allemaal heel goed; ik had de snelste raceronde. Maar toen kwamen die crash en de rode vlag. Maar ja, al met al ben ik tevreden met mijn weekend!” 
 

Christiaan de Kleijn
Fotograaf
Bas Kaligis/RaceXpress.nl