'Wij zien dat ouderen sterven aan hun eenzaamheid'

Auteur
Redactie

Met je hart Zeist roept inwoners voor het derde jaar op rij op om één euro te doneren wanneer zij eten (kopen) in restaurants of foodwinkels die zich hebben verbonden aan de EET met je hart campagne. ‘Help eenzame ouderen én de horeca’, is de oproep dit jaar. Omdat de horeca gesloten is, start de campagne dit jaar niet op 1 november maar 1 december.

Met de EET met je hart campagne van stichting Met je hart wordt jaarlijks geld opgehaald om structurele ontmoetingen in de horeca te realiseren voor kwetsbare ouderen die kampen met gevoelens van eenzaamheid. “In coronatijd is de groep eenzame ouderen verdubbeld. Wij zien dat ouderen sterven aan hun eenzaamheid en onze ontmoetingen en acties zijn nu belangrijker dan ooit”, aldus founder Babs van Geel.

“De horeca is belangrijk voor Met je hart, omdat we daar onze ontmoetingen organiseren. Wij roepen dan ook iedereen op om de horeca te steunen waar dat kan”, aldus Van Geel. “Zowel de horeca als de Met je hart ontmoetingen staan in tijden van corona onder druk en gevoelens van eenzaamheid nemen alleen maar toe. Wij zorgen ervoor dat ouderen niet alleen komen te staan, dat ze ondanks alles in contact blijven. Waar het kan wordt de horeca hierbij betrokken en zodra ontmoeten weer mogelijk is, brengen wij mensen met ons hart weer bij elkaar”. 

Iemand hebben om de dag mee te bespreken is voor velen zo ‘gewoon’. Voor veel ouderen is dit echter niet zo gewoon. “Jouw stem is de enige die ik hoor”, hoort Babs met regelmaat. De vrijwilligers die actief zijn binnen Met je hart Zeist zijn dagelijks bezig met het verzachten van eenzaamheid onder ouderen. “Nu fysieke ontmoetingen niet mogelijk zijn, zijn er tal van andere manieren waarop we voor deze ouderen van betekenis zijn”, vertelt Greet van Dalen. “Jaarlijks zorgt de EET met je hart campagne niet alleen voor financiële middelen die wij in Zeist besteden, maar ook voor nieuwe vrijwilligers die geïnspireerd raken en opstaan tegen eenzaamheid.”

De EET met je hart campagne brengt ouderen bij elkaar door middel van eten. ''Steun de lokale horeca daar waar het kan. Juist nu. December is dé maand om af te rekenen met eenzaamheid. Ook onze ambassadeurs burgemeester Janssen, Henk Dissel en Martijn Fischer steunen ons tijdens de campagne.''

Op de website - www.metjehart.nl - zijn de restaurants en winkels te vinden die meedoen met EET met je hart. Wil jij je ook inzetten voor de EET met je hart campagne, neem dan contact met ons op via neeltjerijnen@gmail.com.

logo stichting met je hart