Corona treft cabaretière Anne Neuteboom hard

Auteur
Redactie

Cabaretière Anne Neuteboom treedt op 2 december op in Figi met haar nieuwe voorstelling Hit Me Baby One More Time. Zij woont in een antikraakwoning in Den Dolder. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat zij dit jaar veel minder kan optreden en het financieel niet breed heeft. 

Anne Neuteboom is misschien wel het grootste cabarettalent van dit moment. Ze werd genomineerd voor de Neerlands Hoop 2019 (‘een frisse wind in het huidige cabaretlandschap’, aldus de jury), kreeg een sterrenregen in de recensies en werd met stip genoemd in bijna alle jaarlijstjes. Haar vorige programma Kijk Haar Gaan werd door zowel Parool als De Groene Amsterdammer gekozen tot één van de beste programma’s van het jaar, volgens Trouw is ze de meest veelbelovende nieuwkomer en NRC tipte haar als één van dé talenten van nu.

Deze vier weken liggen de voorstellingen helemaal plat. In een gesprek met RTV Utrecht legt Anne Neuteboom uit dat door corona haar toekomst ongewis is. Het is zelfs onduidelijk of de voorstelling in Figi Zeist doorgaat. Het is sowieso een confronterende periode voor Anne, omdat na tien jaar haar relatie uitging en ze moest op zoek naar andere woonruimte.

Dat Anne nu antikraak woont in een voormalige jeugdinstelling in Den Dolder, vindt ze ook wel weer grappig. Ze kon geen ander huis vinden vanwege de hoge woningnood. Ze erkent dat ze soms wel eens last heeft van psychische problemen en dat vertelt ze ook op het toneel. Haar nieuwe leven en woonplek leverden haar inspiratie op voor haar nieuwe voorstelling Hit Me Baby One More Time

In Trouw vertelde ze vorig jaar over de ingewikkelde relatie met haar biologische vader, die ze pas op haar zeventiende voor het eerst ontmoette. In haar vorige voorstelling Kijk Haar Gaan vormde dat gegeven zelfs de rode draad. 

Anne heeft haar eigen Youtube-kanaal, waarop ze eigen gemaakte video's zet. Bijvoorbeeld De lessen van je tante Neut, waarin ze de foute tante speelt die de hele tijd vloekt en alcohol drinkt en je levenslessen voorschotelt. Het online aanwezig zijn is ook financieel noodzaak. Naast haar optreden houdt Neuteboom het hoofd boven water met klusjes in de culturele sector. 

Lees hier meer over het optreden van Figi op woensdag 2 december 19.15 uur.

anne neutenboom
Fotograaf
Figi