Politie bekritiseert online shaming of geweld pedojagers

Auteur
Redactie

Pedojagers, die op internet zich voordoen als een kind en proberen een afspraak te maken met een volwassene, liggen onder vuur. Het overkwam een vrijwilliger van FC De Bilt die vanwege berichtgeving over de man op sociale media door de club werd geschorst.

De man werd met naam en adres genoemd op internet. Op Snapchat zou de man toenadering hebben gezocht tot kinderen. De man is met zijn familie na bedreigingen uit zijn woning gevlucht. Buurtbewoners dreigden zelfs een brandbom te gooien. Burgemeester Potters keurt deze bedreigingen af.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid keurt pedojagen af. “Het laatste wat wij willen in dit land is het recht in eigen hand nemen. Het is heel onverstandig en kan ook voor de mensen die gaan jagen gevaarlijk zijn.”

Het expertisebureau online kindermisbruik (EOKM) is eveneens niet blij met het op sociale media ontmaskeren van pedofielen. Directeur Arda Gerkens zegt tegen Hart van Nederland: “Want hierdoor zullen misbruikplegers nog meer in een sociaal isolement terechtkomen. Waardoor de kans dat iemand opnieuw in de fout gaat alleen maar wordt vergroot.”

In het rapport Op goede grond, over de aanpak van seksueel geweld tegen kinderen, wordt afstand gedaan van burgers die zelf pedofielen opsporen. "Het is een slechte ontwikkeling als zelfbenoemde ‘pedojagers’ chatrooms afstruinen en zich daar als minderjarige voordoen om zo pedoseksuelen te ontmaskeren. Het is een gevaarlijke ontwikkeling wanneer zij vrij spel krijgen. Immers, het opsporingsmonopolie ligt bij de politie en dient daar te blijven."

Danny Ghosen maakte een NTR-reportageserie over groepen mensen die doorgaans moeilijk benaderbaar zijn. Pedojagers vallen in die categorie. Danny Ghosen volgde met een cameraploeg pedojagers die een vermeende pedofiel, na het maken van een afspraak met een meisje, confronteerde met zijn gedrag. Het bleef niet alleen bij verbale confrontatie, maar er werd ook fysiek geweld gebruikt.

De politie maakte onlangs duidelijk dat het voor eigen rechter spelen voor burgers onacceptabel is. "Over één ding zijn we helder. Het plegen van strafbare feiten accepteren we nooit. Als mensen voor eigen rechter spelen trekken we een grens. Iedere verdachte heeft recht op een eerlijk proces, in plaats van een publieke veroordeling."

Man met baard die op een laptop aan het typen is.