KWF vrijwilligster vertelt haar verhaal

In deze tijd waarin de maatregelen rond het Coronavirus steeds weer wat losser worden, wordt de keuze van vrijwilligerswerk ook weer wat ruimer. Steeds meer vrijwilligers zijn aan het werk en er komen veel mooie, inspirerende verhalen voorbij die de Vrijwilligerscentrale graag laat zien. Dit keer interviewt de Vrijwilligerscentrale Emilie Heeneman, collectant voor het KWF.

Collecteren voor het KWF
Emilie Heeneman is al jaren vaste vrijwilliger bij KWF Kankerbestrijding. Samen met 80.000 andere vrijwilligers gaat zij de straat op om te collecteren voor KWF. Emilie vertelt dat zij jaren geleden gevraagd werd door een vriendin die wijkcoördinatrice is van KWF in Bilthoven. “Zij vroeg mij omdat ze dacht dat ik het misschien wel leuk zou vinden en dat bleek ook inderdaad zo te zijn.” Het KWF collecteert altijd de eerste week van september. “Er wordt veel reclame voor gemaakt, daardoor is het bij bijna iedereen bekend als je aanbelt. Dat is fijn, want mensen kijken vaak al uit naar je komst.”

Samen lopen met de kinderen
Emilie vertelt dat ze haar kinderen al vanaf dat ze kunnen lopen betrekt bij het collecteren. “Dat werkt twee kanten op. De kinderen vinden het erg leuk en het wordt ook heel positief ontvangen door mensen bij wie we aanbellen, het nodigt vaak uit tot een praatje. Mensen vinden het soms heel vertederend als er een klein mannetje aan de deur staat. Inmiddels is mijn oudste 13, maar ze lopen nog steeds graag mee. Dan vragen ze: ‘Mam, zullen we nog even een uurtje?’. We hebben vaak veel plezier als we op pad gaan. De vele bijzondere ontmoetingen maakt het voor hun ook elke keer een verrassing wat er gaat gebeuren. Het werkt heel verbindend tussen ons en ook naar de mensen waar we bij langs gaan.”

De collecteweek
Emilie vertelt hoe haar collecteweek er uit ziet: “We krijgen de collectebus altijd op maandag. Dan begin ik ook vaak meteen op maandagavond met één van mijn twee kinderen. Meestal lopen we dan een uurtje en dan hebben we al best veel adressen gedaan. Dan ga ik de dag erna nog een uurtje met mijn andere zoon. En soms doe ik nog een derde ronde alleen. Als mensen twee keer niet thuis zijn, doe ik een briefje van het KWF in de bus. Mensen kunnen tegenwoordig trouwens ook met een QR-code betalen. Emilie vervolgt enthousiast: “En op vrijdag komen alle collectanten om 17 uur de collectebus inleveren. Dat is echt een vrolijk moment, omdat de klus geklaard is en je alle leuke ervaringen met elkaar deelt. Achteraf krijgen we altijd nog een bedankje waarin ook het bedrag genoemd wordt wat je opgehaald hebt. Dat is vaak verrassend hoog.” 

Zo veel bijzondere verhalen
“Ik loop in een wijk in Bilthoven een paar straten van mijn eigen wijk vandaan. Als ik daar nu fiets, komen er allemaal herinneringen naar boven ‘Oh ja, daar had ik een leuk gesprek en bij dat huis ben ik uitgenodigd voor een kopje koffie’. Ik heb zo veel bijzondere ontmoetingen gehad. Ik was bijvoorbeeld een keer de derde ronde aan het lopen en kwam bij het allerlaatste huis aan, ik dacht ‘hierna is het helemaal klaar, ik ben tevreden, volgens mij heb ik genoeg opgehaald’. Er deed een hele aardige mevrouw open, we hadden meteen een leuk gesprek. Het was vrijdagmiddag 17 uur en ze vroeg me binnen voor een glaasje wijn. Dat was heel erg gezellig, wij komen elkaar nog regelmatig tegen en hebben een heel leuk contact met elkaar gehouden. Je hoort ook veel bijzondere verhalen van mensen. Het valt op hoeveel mensen in hun omgeving iemand hebben die met deze ziekte in aanraking is gekomen. Dat maakt het zo duidelijk dat deze collecte heel erg nodig is. Ik belde eens met mijn zoontje aan bij een mevrouw en toen ik vertelde dat wij voor het KWF collecteerden, schoot zij meteen vol. Zij vertelde dat ze midden in een behandeling zat en dat het haar zo aangreep dat wij daar als twee generaties stonden voor degenen die het zo hard nodig hebben. Dat heeft vooral ook erg veel indruk op mijn zoontje gemaakt.”

Fijn om iets te kunnen betekenen voor de ander
Op de vraag waarom ze dit werk al zo lang doet, antwoordt Emilie: “Om íets te kunnen betekenen, in welke vorm dan ook, voor de ander. Dat maakt echt gelukkig. En voor mij is ook heel belangrijk om dat aan mijn kinderen door te geven.”
Het KWF zoekt nog mensen in De Bilt die willen collecteren in de eerste week van september. Voor meer informatie hierover kun je bellen met Iet van der Feltz (wijkcoördinatrice KWF in Bilthoven): 030-2288481.

Emilie collecteert al jaren samen met haar zoons
Fotograaf
MENS De Bilt