Karttopper Christiaan toont veelbelovende snelheid

Hij moet nog wat werken aan zijn kwalificatie, erkende Christiaan de Kleijn, maar tijdens de tweede ronde van het CIK-FIA Europees kampioenschap KZ2 concludeerde hij tevreden dat hij tot de wereldtop van het karten behoort. In de KZ-klasse reed hij onlangs meermaals in de top tien. Zo kreeg de 18-jarige coureur uit Bosch en Duin in Sarno de bevestiging dat hij nog steeds elke keer beter wordt.

Aan de voet van de vulkaan Vesuvius in Italië reed Christiaan de afgelopen weken de meest prestigieuze races van het seizoen. Want behalve het EK van afgelopen weekeinde deed hij er twee weken eerder ook al mee aan de zeer prestigieuze WSK Open Series. Op het circuit in Sarno was de volledige wereldtop in de koningsklasse van het karten samengekomen voor beide wedstrijden. 

Terugblikkend op de races aldaar kon de snelle Utrechter spreken van een zeer bemoedigend resultaat. “De snelheid was er gewoon. Ik had een nieuw frame van CRG en de vrije trainingen gingen meteen goed. Ik zat elke sessie in de top vijf van de groep en er deden er 72 mee”, zei hij over het EK van afgelopen weekeinde. “Alleen de kwalificatie ging wat minder. Ik was twaalfde in mijn groep gekwalificeerd en 45ste overall. Ik had op deze baan last van de grip op nieuwe banden.” 

In de races steeds als zestiende gestart eindigde hij zaterdag in de eerste twee heats achtereenvolgens als tiende en elfde. In de derde heat viel hij helaas uit vanwege een lekke koppakking. In de vierde heat snelde hij naar de negende plek en in de vijfde heat werd hij twaalfde. “Qua snelheid in de heats reed ik top vijf, top zes tijden. Dat was gewoon goed.”  

Omdat op het Italiaanse circuit in groepen werd gereden, werd Christiaan als 34ste geklasseerd na de heats. In de superheat voor dubbele punten op zondagochtend startte hij als zeventiende en eindigde hij als zestiende. Ongeveer halverwege de race was hij teruggevallen naar de 26ste plaats omdat een rijder hem van de baan had getikt. Daarna vocht hij zich knap terug naar de zestiende plek. Helaas kreeg hij na de race een straf voor inhalen tijdens een gelevlagsituatie. Dat betekende een tijdstraf van vijf seconden.

En dat was doodzone, want: “Daardoor zat ik net niet in de finale. Ik werd door die straf 39ste overall en je moet bij de eerste 36 rijden om de finale te halen. Ik had niet in de gaten dat er een gele vlag hing. Die hing er nog maar net. Maar ja, er was niks meer aan te doen.”

Twee weken eerder had Christiaan op dezelfde baan nog de WSK Open Series gereden om de baan te leren kennen. Het niveau was daar misschien zelfs nog hoger. De baan had toen zelfs nog meer grip en hij reed nog op het oude CRG-frame. Dat was niet ideaal. “Het frame lag veel te vast op de baan. Daardoor was ik er minder snel dan afgelopen weekeinde. Ik kwam zes à zeven tienden van een seconde tekort.”

Uiteindelijk werd Christiaan 41ste van de 82 deelnemers. “Het niveau was erg hoog. Het was gaaf om daar tussen te mogen rijden. Ik leer er het meest van.” Wat dan? “Vooral dat de kwalificatie beter moet. Verder is vooral de race-ervaring erg waardevol. Je leert harder knokken en verdedigen.” 

Met de waardevolle race-ervaring van de afgelopen weken kan hij zich nu gaan opmaken voor de Road to Wackersdorf. Die voorbereidingswedstrijd op het WK in Wackersdorf wordt over een kleine twee weken op dat circuit gehouden. Christiaan: “Eigenlijk is het een soort WK. Ik hoop er nog beter met de banden te leren omgaan. Die wedstrijd is goed voor de ervaring en om in het wedstrijdritme te blijven. En om me voor te bereiden op het WK!”

Christiaan de Kleijn