Nieuwe IVN natuurgidsen opleiding iets voor jou?

IVN Natuureducatie, afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn, start in januari 2024 met een Natuurgidsenopleiding in Zeist. Deze opleiding duurt tot juni 2025 en het is de bedoeling dat je als natuurgids na afloop een actieve rol gaat spelen binnen onze afdeling. Daarvoor is basiskennis van de natuur geen vereiste, maar het maakt het volgen van de opleiding wel makkelijker.

Tijdens de opleiding ontwikkel je een brede kennis over natuur en wordt er ruim aandacht besteed aan didactische vaardigheden, samenwerking en allerlei verschillende werkvormen. Docent Harry Kerver vult aan: "Een goede natuurgids beschikt over veel kennis van natuur en milieu, maar heeft ook allerlei vaardigheden nodig om deze kennis op een aantrekkelijke manier te delen met anderen." 

In anderhalf jaar tijd leren cursisten ook veel over het ontstaan, de ontwikkeling en beheer en onderhoud van de diverse gebieden binnen de regio. Naast de twee wekelijkse lesavonden in Zeist is er één keer per maand samen met de docenten op zaterdagochtend een excursie in het werkgebied van de afdeling. Met een aantal medecursisten onderzoek je daarnaast een jaar lang een zelfgekozen natuurgebied en schrijft daar een werkstuk over. “Door zo intensief bezig te zijn met natuur ga je anders kijken, je ziet allerlei details waar je eerder nooit op lette” is een veelgehoorde opmerking van cursisten.

Voor deelname aan de natuurgidsenopleiding dien je bereid te zijn om anderhalf jaar lang (buiten de schoolvakanties) gemiddeld 6 tot 10 uur per week aan deze opleiding te besteden. De opleidingsprijs bedraagt 375 euro. Van de cursisten wordt veel zelfstandigheid en eigen inbreng verwacht, maar er is ook begeleiding en ondersteuning door mentoren en werkgroepen van de afdeling. Bij deze werkgroepen ga je stage lopen, zodat je na afloop van de opleiding een goed beeld hebt waar je in de afdeling actief wilt worden. Dat kan als gids zijn maar ook binnen één van de werkgroepen. Cursisten die in eerdere jaren hun diploma hebben gehaald zijn ondertussen op allerlei manieren actief binnen de IVN afdeling: in het bestuur, de kindergroep, bij de PR groep, de fotoclub, als natuurgids of als docent voor nieuwe gidsen. “Het is heel mooi om te zien hoe iedereen zijn eigen sterke kanten en interesses tot ontwikkeling en uiting kan brengen tijdens en na de opleiding” zegt één van de oud-cursisten tijdens een wandeling die zij organiseert in de Kaapse bossen. 

Binnen IVN hebben we allemaal onze eigen belangstelling, maar één ding hebben we gemeen. We houden van de natuur en willen anderen dit graag mee laten beleven. Docent Carine Nieman zegt hierover: "Het is intensief, maar vooral heel leuk om met zo’n diverse groep mensen samen bezig te zijn; iedereen heeft een passie voor natuur en dat geeft echt een gevoel van saamhorigheid” 

Is jouw interesse gewekt om ook IVN natuurgids te worden? Op maandag 2 oktober en dinsdag 10 oktober 2023 organiseren wij kennismakingsgesprekken met de kandidaten voor de NGO. Kijk voor alle informatie en aanmelden (voor 1 september) op https://www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn 

IVN natuurgidsen