Catsburg reikt eerste PMD-kliko in Austerlitz uit

Auteur
Gemeente Zeist

De heer Marlet was onlangs de eerste inwoner van Austerlitz in het bezit van een kliko voor Plastic, Metaal en Drankenkartons (PMD). Wethouder Wouter Catsburg overhandigde hem de grijze kliko met de oranje deksel. Alle bewoners van de ongeveer 800 laagbouwwoningen in Austerlitz ontvangen dezelfde week eenzelfde kliko. 

Wethouder Catsburg: “Mooi, dat we zo in Zeist de volgende stap maken naar meer hergebruik van verpakkingen. Met de PMD-kliko maken we het de inwoner graag makkelijker. Geen gedoe meer met de PMD-zakken. Nog béter is het om zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal in huis te halen, maar  goed je afval scheiden is zeker een belangrijke stap.” 

Inwoners van Austerlitz, en de rest van de gemeente Zeist, scheiden met elkaar al veel afval. Toch produceren ze per persoon per jaar nog 200 kilo restafval. Dat restafval, in de grijze kliko, wordt tegen hoge kosten verbrand. Bovendien blijkt uit onderzoek dat zo’n 80% van dat restafval nog kan worden hergebruikt voor nieuwe producten. Van PMD worden bijvoorbeeld nieuwe blikjes en plastic flessen, maar ook tennisballen, speelgoed en kleding gemaakt. Door PMD apart in te zamelen, scheelt dat tientallen kilo’s restafval per persoon, per jaar. 
De komende periode worden ook duizenden andere huishoudens in Zeist voorzien van een PMD-kliko. Alle inwoners van laagbouwwoningen hebben hier een brief over ontvangen.

Eerste PMD-kliko