Karttopper Christiaan de Kleijn bevestigt goede snelheid

Voor karter Christiaan de Kleijn uit Bosch en Duin was de zesde plaats in Kerpen in het NK KZ2 onlangs de bevestiging dat hij nog altijd een goede snelheid heeft. Een aangename conclusie aan de vooravond van zijn debuut in de World Series Karting (WSK) in het Italiaanse Sarno. 

“Ik was best tevreden met die zesde plaats”, zei Christiaan, die zich daarmee in een sterk veld handhaafde. “Maar ik heb ook weer gemerkt hoe belangrijk de kwalificatie is. Ik gaf maar twee tienden van een seconde toe op de poleposition en werd daarmee negende.”

De kwalificatie op de Duitse piste was de crux van zijn weekeinde. Want in de koningsklasse van het Nederlandse karten zit de top zo dicht op elkaar dat een goede kwalificatie essentieel is om in de races om de podiumplaatsen te kunnen meedoen. 

“Ik kreeg jammer genoeg geen goede snelle ronde voor elkaar. Dat kwam omdat het me niet lukte de piek uit mijn banden te halen.” Met de negende tijd moest hij in de prefinale als negende starten. Tijdens de race rukte Christiaan op naar de zevende plek. “Maar ik had mijn bumper in (waarop vijf seconden straf staat, red.) en werd teruggezet naar de dertiende plaats.” 

Dat betekende dat hij de finale, die het dagklassement bepaalt, vanaf de dertiende plaats moest starten. Christiaan kwam goed weg en denderde uiteindelijk naar de zesde plaats. Een knap resultaat, zeker gezien zijn startpositie. “Het was zeker niet verkeerd. Maar de kwalificatie zal wel echt beter moeten”, was hij zelfkritisch.  

Want zijn snelheid heeft hij dik voor elkaar. Niet alleen bewees zijn resultaat in de finale in Kerpen dat, een week eerder had Christiaan dat ook laten zien. Tijdens de tweede ronde van het DKM-kampioenschap in Genk reed hij in de trainingen zowaar de tweede tijd. 

“Dat was heel goed. Maar zaterdag tijdens de kwalificatie was het een beetje hetzelfde als vandaag. Ik kreeg weer net niet het goede rondje eruit geperst. Ik was achtste in mijn groep. Dan moet je de heats uit het middenveld starten. Dat is altijd lastig.” 

In de eerste heat moest hij als elfde starten en finishte hij als elfde. In de tweede heat moest hij van de twaalfde plek starten en eindigde hij als twaalfde. En in de eerste finale van het weekeinde moest hij vervolgens als veertiende starten en finishte hij als elfde. “Dat was niet verkeerd”, zei Christiaan. “In finale twee waren de banden helemaal weg en werd ik dertiende.” 

“De snelheid was er wel, alleen in het resultaat kwam dat er niet uit. Het DKM heeft een hoger niveau dan het NK, dus het was niet heel slecht, maar ik had zeker in de top tien moeten kunnen eindigen. Helemaal na vrijdag. Toen was ik heel snel.”

In ieder geval heeft de snelle Utrechter zijn wedstrijdritme goed op peil kunnen houden. En dat is belangrijk voor zijn aanstaande debuut in de wereldwijd vermaarde WSK in Sarno. Het is voor Christiaan zijn debuut op het hoogste niveau. “En daarna heb ik in Sarno een EK-race. Ik heb er nog nooit gereden, dus ik moet zorgen dat ik de baan goed leer kennen. Natuurlijk hoop ik op een goed resultaat. We gaan het zien.”

Christiaan de Kleijn
Fotograaf
Björn Niemann