Negen autobedrijven in overtreding, maar geen criminaliteit

Auteur
Redactie

De gemeente Zeist en de politie voerden vanmiddag een onaangekondigde controle uit bij autobedrijven in het gebied Scholeksterlaan/Aalscholver. Bij negen bedrijven werden onregelmatigheden vastgesteld op het gebied van milieu en brand- en bouwveiligheid.

Tot opluchting van burgemeester Koos Janssen is bij deze controle niets gebleken van ernstige ondermijnende activiteiten "De gezamenlijke aanpak op deze manier was voor het eerst in Zeist. De samenwerking is goed verlopen. Met elkaar staan we voor de opgave om de criminaliteit in Zeist aan te pakken en het voor onze inwoners veiliger en leefbaarder te maken."

De actie werd uitgevoerd door onder meer de gemeente, politie, verzekeringsmaatschappijen, omgevingsdienst Regio Utrecht en het Openbaar Ministerie. "Het merendeel van de bedrijven in de autobranche is betrouwbaar. De overheid ziet echter ook regelmatig dat criminelen gebruik maken van dienstverleners in de autobranche. Bijvoorbeeld om geld wit te wassen, voor het inbouwen van verborgen ruimtes in auto’s en om geld of verdovende middelen te vervoeren. Autobedrijven fungeren regelmatig als ontmoetingsplaats voor criminelen en soms wordt er drugs geproduceerd. Daarnaast verhuren autobedrijven voertuigen op illegale manieren aan criminelen."

Ook gemeente De Bilt deed in juni een inval bij een autobedrijf in Hollandsche Rading. Er werden toen overtredingen geconstateerd inzake het milieu, brandveiligheid, technische installaties en het bestemmingsplan. Met de acties willen de gemeenten ondermijning aanpakken. Dat wil zeggen: bedrijven in de bovenwereld die de onderwereld faciliteren.

De Biltse burgemeester Sjoerd Potters meldde in het Utrechts Nieuwsblad: "Het valt in onze gemeente De Bilt op hoeveel autobedrijven er zijn in verhouding met het aantal gebruikers. Daar hebben we vraagtekens bij. We trekken als gemeenten samen op omdat drugscriminaliteit ook niet stopt bij gemeentegrenzen, en onze informatie een mogelijk verband liet zien tussen de twee autobedrijven en het agrarische bedrijf."

De volgende signalen wijzen volgens de politie op ondermijnende activiteiten in de autobranche. "We roepen inwoners en ondernemers op alert te zijn bij de volgende situaties. Bij het bedrijf is er voornamelijk activiteit in de avond en nacht of juist helemaal niet. Bedrijven zijn beveiligd met veel camera’s. Het bedrijf lijkt eerder een ontmoetingsplaats dan een bedrijf. De reclameborden zijn verouderd, kennen spelfouten en het bedrijf heeft een vervallen uitstraling."

Politie