Open paasdagen in atelier Jits Bakker

Tijdens Pasen is atelier ‘de kooi’ en het aangrenzende beeldenlabyrint van kunstenaar Jits Bakker geopend. Op 9 en 10 april kunnen geïnteresseerden kosteloos een rondleiding volgen, een documentaire bekijken en zelfstanding rondstruinen door het bijzondere kunstenaarsdomein.

Het atelier is de plek waar de beeldhouwer, schilder, glaskunstenaar, graficus en maker van sieraden ruim vijftig jaar werkte aan uiteenlopende opdrachten. Het open paasweekend biedt, mede vanwege de mogelijkheid om een uitgebreide rondleiding van circa veertig minuten te volgen, een uniek inkijkje in het reilen en zeilen van een van Nederlands bekendste beeldend kunstenaars.

Voorafgaand aan de rondleiding is een documentaire te zien, die mede mogelijk is gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds. Tibo van de Zand, de zoon van de in 2014 overleden kunstenaar, neemt de kijker in de documentaire mee op reis langs iconische sculpturen en bijzondere schilderlocaties in Nederland, Spanje en Portugal. De korte film bevat nog nooit getoonde historische beelden en toont het - bij tijd en wijlen hobbelige - levenspad van Jits Bakker. 

Monumentale beelden in wereldsteden, op pleinen en tentoonstellingen zorgden ervoor dat de kunstenaar wereldwijde faam verwierf. Zijn werken bevinden zich in vele museale en particuliere collecties in tal van landen, waaronder Amerika, Engeland, Duitsland, Mexico, Spanje en Portugal. Sinds 1999 bevindt zich op het landgoed Beerschoten in De Bilt het Beeldenpark Jits Bakker, met een permanente verzameling van 31 van zijn beelden. Een groot gedeelte van zijn levenswerk is ondergebracht in de Stichting Jits Bakker Collectie, die zijn intellectuele oeuvre beheert en toegankelijk maakt voor het publiek. 

Ook na het overlijden van de kunstenaar in 2014 blijft zijn oeuvre volop in de belangstelling. Zo werd de sculptuur ‘De Parachutist’, gesitueerd voor het Airborne Museum in Oosterbeek, op brute wijze ontvreemd in de nacht van 7 op 8 maart van dit jaar. Ook het ‘RAF-Air Crew monument’, die de samenleving herinnert aan de gesneuvelde geallieerde soldaten, werd in dezelfde nacht gestolen. Verschillende media besteedde veel aandacht aan de ontvreemding van de emotioneel beladen oorlogsmonumenten. Het beeld van Jits Bakker staat symbool voor de Airborne parachutist. Een grote variant van deze creatie werd vorig jaar nog verkozen tot favoriet buitenkunstwerk door NPO Radio 4. De kunstenaar maakte de Slag om Arnhem van dichtbij mee, en verloor zijn vader en enkele vrienden tijdens de oorlog. Zijn traumatische ervaringen verwerkte hij onder meer via zijn sculpturen. 

Openingstijden:
Zondag 9 april: 12.00 - 17.00 uur
Maandag 10 april: 12.00 - 17.00 uur

Rondleidingen:
Zondag en maandag om: 12:00 uur, 14:00 uur en 16:00 uur

Atelier ‘de kooi’ en beeldentuin
De Holle Bilt 16-18
3732 HM De Bilt

Jits Bakker bij zijn atelier 'de kooi' in De Bilt
Fotograaf
Archief Stichting JIts Bakker Collectie