Bewoners in Zeist West isoleren diervriendelijk

Voor 15 maart plaatsten een aantal bewoners van Zeist West onder toeziend oog van de ecoloog, speciale borstels in hun dakgoten. Daardoor kunnen de beschermde huismussen geen nest bouwen en gaan ze op zoek naar een andere plek.

De bewoners zijn van plan om in de zomer hun dak te isoleren, dat mag pas als beschermde diersoorten als gierzwaluw, huismus en vleermuis weggevangen zijn. Dit kan alleen op bepaalde momenten in het jaar. Begin april worden ook de vleermuizen die in de huizen slapen geholpen om een ander onderkomen te vinden. Later, tijdens het isoleren, worden er in en om de woningen vervangende nest- en slaapruimtes gemaakt. Dan kunnen de beschermde diersoorten weer terug naar de vertrouwde plek. Zo gaat isoleren van de huizen hand-in-hand met het beschermen van vogels en vleermuis. 

Quote van bewoonster Jet:
We wisten niet dat het belangrijk was om maatregelen te nemen ter bescherming van vogels en vleermuizen voordat je het dak gaat renoveren. Dat leek even een hobbel maar de gemeente heeft goed meegedacht en de borstels snel geregeld. Het was leuk om dit samen met buren op een zonnige zaterdagmiddag te doen. Best een klus maar de dakgoten zijn weer schoon en we weten dat het zin heeft. Het kostte ons alleen wat tijd. Oh ja en een appeltaart van de buurvrouw…..

Verduurzamen in West
De bewoners isoleren hun dak in het kader van het project ‘verduurzamen in West’. De woningen in West hebben een paar extra uitdagingen, naast diervriendelijk isoleren zijn er ook veel huizen met asbest. De bewoners vormen samen met de gemeente Zeist, de natuur- en milieufederatie Utrecht en Mijn Groene Huis een projectteam, dat voor alle uitdagingen oplossingen zoekt en collectieve acties organiseert. 

De wet natuurbescherming
In de wet natuurbescherming staat dat mensen die hun huis verduurzamen, bijvoorbeeld door het aanbrengen van dak- of spouwmuurisolatie, dat diervriendelijk moeten doen. Anders worden de dieren gedood of verstoord. Het doel is dat de biodiversiteit in stand blijft of liefst zelfs verbetert. 

De gemeente Zeist maakt het gemakkelijk
De gemeente Zeist heeft een soortmanagementplan laten maken, op de kaart ervan is aangegeven op welke plekken gierzwaluwen, huismussen of vleermuizen zitten. Bewoners hoeven nu niet zelf onderzoek te doen naar de beschermde soorten. Ook heeft de gemeente een ecologisch bureau in de arm genomen om de bewoners van Zeist West te helpen met het maken van een werkprotocol, het wegvangen van de dieren en het aanbrengen van vervangende nest- en slaapvoorzieningen.

Kijk voor meer informatie op www.mijngroenehuis.nu/diervriendelijk-isoleren

Bewoners plaatsten borstels in de goten