Vrijwilliger Jolanda: En toen zat ik ineens thuis en wat nu?

Auteur
Naomi van der Meijden

Samen met Jolanda Hagens zit ik op een prachtige retrobank, midden in de winkel van het Retro atelier. Hier hebben we een gesprek over haar vrijwilligerswerk en de aanleiding hiervoor: haar carrière switch. 

Hoger doel van het Retro atelier
Jolanda vertelt: “Het leuke van het Retro atelier vind ik dat Ingrid er niet alleen hele leuke retro spullen verzameld en verkoopt, maar ook dat ze een hoger doel heeft. Namelijk jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt, een veilige werkplek te geven. Jongeren die vastlopen om welke reden dan ook, de kans geven om vaardigheden op te doen en ze te laten zijn wie ze zijn. Ze heeft als doel hier echt een veilige plek te creëren en iets goeds te willen doen voor jongeren, dat vind ik zo mooi.”

Van jeugdverpleegkundige naar meubelmaker
“Ikzelf ben nu nog maar een paar maanden geleden gestopt met mijn werk als jeugdverpleegkundige. Ik liep al een aantal jaar met de gedachte rond om te stoppen. Toen er in ons team teveel formatie was dacht ik, ik neem de sprong in het diepe en stop er ‘gewoon’ mee. Toen had ik eigenlijk nog niet echt een idee wat ik wilde doen. Maar wel dat ik nu ècht iets wilde gaan doen wat ik leuk vind. Ik ervoer steeds meer onvrede in mijn werk, en ik haalde er geen energie meer uit”

“Maar toen zat ik ineens thuis. En wat nu? Ik wist wel dat ik graag met mijn handen werk. En ik was ooit een coachopleiding begonnen, maar had  nog niet heel duidelijk hoe ik het kon toepassen en wat ik daar nou mee wilde doen”. 

“Maar het idee om wat met mijn handen te doen, dingen mooi maken bleef mij maar trekken. Ik ben eerst naar meubelmakers gegaan met heel veel vragen; wat is de route, hoe kom ik hier, wat houdt het vak precies in? Ik heb erg leuke en boeiende gesprekken gehad, waarin ik steeds meer duidelijk kreeg; ik wil meubelmaker worden!”

“Zo ben ik hier als vrijwilliger bij het Retro atelier terecht gekomen. Door meubels op te knappen kan ik mijn vaardigheden opdoen en ik kom hier ook veel in contact met meubelmakers, dat is zo bijzonder. Het komt ineens op mijn pad”.

Jolanda vertelt dat zij sinds kort is gestart met de opleiding tot meubelmaker. “En ik werk in de Bouwloods, waar ze dezelfde drive hebben als Ingrid want daar coachen ze ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat is ontzettend leuk.”

Groeien door vrijwilligerswerk
“Via een kennis hoorde ik van het Retro atelier en ik ben er maar meteen op afgestapt. Omdat ik bij Nul begin als meubelmaker heb ik een hele rustige tijd om te beginnen. Ik kan  hier lekker een beetje aanrommelen, zo kan ik langzaam in mijn carrier switch groeien. Ik vind het eerlijk gezegd best wel spannend maar door vrijwilligerswerk te doen kan ik zonder al teveel druk te voelen me toch ontwikkelen. Ik ben met mijn 56 jaar niet de jongste meer, maar ik heb ook nog wat jaren te gaan natuurlijk. Ik laat me niet teveel leiden door belemmerende gedachten die ik van vroeger heb meegekregen en over geldzorgen. Die moet ik echt loslaten. 

Over haar reden om vrijwilligerswerk te doen vertelt zij: “Iets bijdragen aan de maatschappij vind ik belangrijk. Ik ontmoet allerlei mensen, er komen hier zoveel verschillende mensen binnen. Sommigen komen gewoon kijken, de ander heeft weer een heel verhaal over vroeger. Dat werkt heel stimulerend. Het geeft veel energie.”

Meer weten over het retro atelier? Kijk dan op www.gaafkind.nl/  Of over vrijwilligersfunctie bij het Retro atelier of andere organisaties? Kijk dan op de vacaturebank van de vrijwilligerscentrale: www.mensdebilt.nl/vrijwilligerscentrale
 

Jolanda