Kookboek Smaakvol voor en door bewoners L-flat

De renovatie van de L-flat is dé aanleiding voor het maken van het kookboek. Want eten is niet alleen een eerste levensbehoefte, het verbindt mensen ook met elkaar. Achter de 728 voordeuren die de L-flat telt, wonen ruim 2.000 mensen van veel verschillende culturen. Om elkaar en elkaars culturen beter te leren kennen, maakte woningcorporatie Woongoed Zeist samen met bewoners een kookboek. Alle bewoners van de L-flat krijgen het kookboek Smaakvol als bedankje voor hun medewerking tijdens de renovatie. Wethouder Laura Hoogstraten nam woensdagmiddag het eerste exemplaar in ontvangst.

Huisbezoeken voor renovatie aanleiding voor maken kookboek
Door voorafgaand aan de renovatie bij alle bewoners op huisbezoek te gaan, leren Woongoed Zeist en de bewoners elkaar beter kennen. Etiënne Elmzoon, wijkconsulent bij Woongoed Zeist: “We krijgen letterlijk een kijkje achter de voordeur. Zo zien en horen we of iemand hulp nodig heeft. En we vragen naar de gezinssituatie, wat iemand in het dagelijks leven doet en wat iemands hobby’s zijn. Of bewoners iets voor hun buren of de buurt kunnen en willen betekenen komt ook aan bod. Zo ontstond het idee voor het kookboek. Het ruikt hier vaak heerlijk op de galerij. En eten verbindt.”

Resultaat: 35 gerechten van over de hele wereld
29 bewoners en 6 professionals uit de wijk namen de tijd en moeite om hun verhaal efavoriete recept te delen. En om dit lekkers te koken. Het kookboek telt 6 voorgerechten, 21 hoofdgerechten en 8 zoete (na)gerechten. Uit de Afghaanse, Bulgaarse, Indonesische, Iraanse, Irakese, Italiaanse, Jemenitische, Marokkaanse, Nederlandse, Poolse, Surinaamse, Syrische en Turkse keuken. Samen met Rianne Verduin, coördinator van het Wijkinloophuis Vollenhove van Kerk en Samenleving, benaderde Etienne de bewoners om mee te doen. De deelnemers kookten thuis of bij het inloophuis, in de knik van de flat. Bewoner Koesie Awetie verzorgde de fotografie. En bewoner Tonke Koppelaar maakte illustraties voor het kookboek.

Woongoed Zeist bedankt haar partners voor hun bijdrage
Kookboek Smaakvol werd mede mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage van Coen Hagedoorn Bouwgroep, Vollenhove Vooruit, MeanderOmnium, Bruynzeel Keukens, Van der Sluis Renovatie, Velza BV, Vlasman en YK Afbouw BV. Albert Heijn De Clomp droeg bij aan een passende attentie om de bewoners te bedanken voor het delen van hun verhaal en favoriete recept.

Stand van zaken renovatie L-flat
De renovatie startte in september 2020 met werkzaamheden aan het dak, de bergingen, liften en galerijen. En nu zijn ook alle woningen vernieuwd. Elke woning kreeg een nieuwe badkamer en toilet en waar nodig een nieuwe keuken. Ook heeft iedereen mechanische ventilatie en een nieuwe voordeur met videofoon. Al deze verbeteringen zorgen voor meer comfort, veiligheid en schonere (binnen)lucht. De bewoners koken elektrisch. Zij kregen van de gemeente een nieuw kooktoestel en pannen. Zo dragen we samen bij aan een schoner milieu, nu en in de toekomst.

In het nieuwe jaar rond Woongoed Zeist de werkzaamheden af. Zo worden portiek entree 5 tot en met 8 nog vernieuwd. Daarna volgt het schilderwerk van alle portiek entrees aan de buitenkant. Het bouwterrein wordt netjes opgeruimd en de galerijen worden schoon gemaakt. Begin mei 2023 is de renovatie klaar.

Kookboek Smaakvol voor en door bewoners L-flat