Jesse Negenman uit Bilthoven ontwikkelt nieuwe zonneauto

Samen met 17 anderen studenten is Jesse Negenman uit Bilthoven onderdeel van het Brunel Solar Team. Het Delftse team bouwt dit jaar een gloednieuwe zonneauto en gaan hiermee deelnemen aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. “Door Covid-19 werd de race vorig jaar afgelast, de race ervoor brandde onze auto af vlak voor de finish. Dit jaar gaan we er alles aan doen om de winst terug naar Delft te halen!” vertelt Jesse. Hij studeert werktuigbouwkunde en zal dit jaar de rol van Mechanicus vervullen binnen het team.
 
De laatste jaren waren niet gemakkelijk voor het Delftse team. Het afbranden van zonneauto ‘Nuna X’ vlak voor de finish (in 2019), de corona crisis en de derde plek in de Solar Challenge Morocco staan nog vers in het geheugen gegrift. Gelukkig is het vorige team erin geslaagd om de eerste plek te bemachtigen in de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika na een zenuwslopende race tegen onder andere huidig wereldkampioen en buurland België. Dit jaar zal het nieuwe team er alles aan te doen om de eerste plek te heroveren in het wereldkampioenschap, dat eens per twee jaar plaatsvindt. “De race in Zuid-Afrika geeft ons weer nieuwe kracht, het voelt goed dat er weer een overwinning binnen is gehaald. Nu is het aan ons om op het wereldtoneel in Australië ook als eerste over de finish te komen. We zullen een nog efficiëntere auto moeten bouwen, een grote opgave, maar ik heb vertrouwen dat we alles op alles zetten om dat doel te behalen.” vertelt Jesse.

Nuna naar Australië 
In oktober zal het team voor de 11e keer meedoen aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. De route loopt vanaf het noordelijke Darwin over een traject van meer dan 3000 kilometer, dwars door de outback naar het zuidelijke Adelaide. Teams van over de hele wereld gaan met elkaar de strijd aan om de titel te veroveren op dit wereldkampioenschap zonneracen. Het Brunel Solar Team mag zich het meest succesvolle team noemen met maar liefst 7 wereldtitels op haar naam. Jesse: “Het wordt een hele spannende race nu dat de concurrentie steeds beter wordt. Er doen waarschijnlijk 45 teams mee van over de hele wereld, waaronder teams van topuniversiteiten zoals MIT en Stanford. Naast de competitie met de andere teams is de route ook een hele uitdaging. In slechts een paar dagen dwars door de outback racen, een groot avontuur.”
 
Pushing Limits 

Dit jaar gaat het team een nieuwe zonneauto ontwerpen, bouwen en testen. Hiermee wil het team de race in Australië winnen, maar daarnaast hebben ze ook nog een ander belangrijk doel. “We willen mensen inspireren op het gebied van duurzaamheid door middel van technische innovaties. Door te laten zien wat er mogelijk is op het gebied van duurzame energie, hopen we dat mensen zich bewust worden van hun eigen impact en de mogelijkheden om die te verminderen." vertelt Jesse. Zo staat het team geregeld met hun zonneauto ‘Nuna’ op verschillende evenementen en brengen ze met hun zonneauto bezoek aan scholen door heel Nederland. 
 
Mechanicus
Binnen het team is Jesse verantwoordelijk voor de mechanica van de auto. “Mijn rol binnen het team is het ontwikkelen van een hele goede rijdende auto. Door het het innoveren van onze elektrische motor, stuursysteem, remsysteem en wielophangingen wordt de auto sneller en betrouwbaarder. Uiteindelijk is de grootste opgave om alle bewegende onderdelen samen te laten werken en een soepel rijdende auto te ontwikkelen.” vertelt Jesse. "Onderdeel mogen zijn van dit team is een hele gave ervaring. De mogelijkheid om alles wat ik geleerd heb tijdens mijn studie toepassen tijdens zo’n project is een mooie uitdaging. Ondertussen ook nog mijn bijdrage kunnen leveren aan het duurzamer maken van de wereld is de perfect combinatie.”

Wil je op de hoogte blijven van dit project? Dan kan je het team volgen via: www.brunelsolarteam.com

Jesse Negenman
Fotograaf
Hans-Peter van Velthoven