Familie nog steeds radeloos over verdwijning Hanno in Austerlitz

Auteur
Redactie

Hanno van Mil uit Amersfoort is sinds 13 april 2014 vermist. Zijn auto werd op die zondagmiddag om 12.20 uur op de parkeerplaats nabij de Piramide van Austerlitz aangetroffen. Zijn vrouw en zoontje ontdekten de wagen, die niet was afgesloten en waar de sleutels nog gewoon in het contact staken. Ook Hanno's telefoon lag in de auto.

Op 20 oktober wordt de inmiddels zes jaar vermiste Hanno van Mil 53 jaar. Zijn drie kinderen, vrouw, collega's, familie en vrienden verkeren al die tijd in een wanhopige onzekerheid. De verdwijning van Hanno staat te boek als een van de meest mysterieuze zaken waaraan de politie de laatste jaren heeft gewerkt. Op zaterdag 12 april 2014 gaat Hanno naar hotel De Bergse Bossen in Driebergen om deel te nemen aan een conferentie voor zijn werk. Aan het einde van de middag komt Hanno niet thuis en zijn vrouw belt hem op zijn mobieltje op. Ze krijgt geen contact. Als zijn vrouw bij een collega informeert, meldt hij dat Hanno niet op de bijeenkomst was.

Zijn vrouw aarzelt geen moment en belt de politie. Alleen zij komen de eerste 24 uur na de vermissing van een volwassene niet in actie, tenzij er duidelijk sprake is van een misdrijf. Als zijn vrouw op zondagochtend samen met haar oudste zoon gaat zoeken, ziet ze ter hoogte van de Piramide van Austerlitz de Volkswagen Passat van Hanno staan. De politie wordt ingeseind, vele zoekacties met vrijwilligers, honden en politie te paard worden opgestart. Tevergeefs. 

Volgens de politie is er alles aan gedaan om de zaak op te lossen. Huwelijksproblemen, geldzorgen, depressiviteit, criminele contacten: van dat alles was geen sprake. In een uitzending van Kruispunt van de KRO (Voor altijd vermist) komt de zus van Hanno aan het woord. De familie is radeloos en heeft geen flauw idee of Hanno nog leeft en wat er is gebeurd.

Op de Facebook-pagina 'Zoekactie Hanno van Mil' slaakt zijn vrouw een noodkreet over de bureaucratie waar ze tegenop loopt. Voor de ene overheidsinstantie is Hanno dood, voor de andere is hij niet dood. ''We hebben als gezin, familie en met Hanno’s vriendenkring een modus gevonden om een enigszins normaal leven te leiden. Maar het is dun ijs. En we dreigen daar steeds weer doorheen te zakken als we oplopen tegen de bureaucratie. Die ervaar ik als onnodig en frustrerend en het vreet energie die we hard nodig hebben om met onze emoties te dealen.''

In de uitzending van Kruispunt leggen familieleden van vermiste personen uit hoe de onzekerheid hun leven volledig bepaalt. Als de bel gaat, de telefoon rinkelt, beeld is van een mensenmassa op televisie, een fietser die je in de verte tegemoet komt tijdens een wandeling. Allemaal situaties waarbij nabestaanden hoop koesteren dat de vermiste persoon ineens tevoorschijn komt en wel blijkt te leven. Peter R. de Vries legt in de uitzending uit dat familieleden van vermiste personen soms zelfs jaloers zijn op nabestaanden van een vermoord persoon, omdat laatstgenoemden zekerheid hebben en het een plaats kunnen geven.

De politie is nog steeds op zoek naar tips over de verdwijning van Hanno van Mil.

Hanno van Mil