Parachutist Jits Bakker wint Buitenkunstverkiezing

De bronzen sculptuur 'De Parachutist' van kunstenaar Jits Bakker is onlangs  door Radio 4 (NPO KRO-NCRV) verkozen tot winnaar van de Landelijke Buitenkunstverkiezing 2022. Met ruim vijfenveertig procent van de stemmen wist het door Marieke van nimwegen aangedragen beeld de concurrentie achter zich te laten. Begin augustus won de creatie van Bakker de Buitenkunstverkiezing Regio Midden met ruim dertig procent van de stemmen. De verbeelding van de Airborne parachutist, ook wel bekend als ‘Remember september ’44’ en ‘Liberty’ is een ode aan de bevrijder en aan allen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.

Jits Bakker maakte de Slag om Arnhem van dichtbij mee. Niet alleen werd de vader van de jonge kunstenaar gefusilleerd door de bezetter, ook verloor hij een aantal vrienden. Tot slot van ramp bleef er van zijn ouderlijk huis na de bombardementen niets meer over. Over de oorlog zei Jits Bakker: “De gebeurtenissen van september 1944 staan nog steeds op mijn netvlies gebrand. Ook rondom mijn ouderlijk huis was het een bloedbad. Gewonden, rondvliegend puin, vallende granaten, bommen; die indruk draag je je hele leven met je mee”.

Kunstexpert van het KRO-NCRV programma Binnenstebuiten Geert Pruiksma vindt het een prachtig, maar ook emotioneel beladen beeld. “Elke finalist had wat mij betreft mogen winnen, want er zat prachtig en aansprekend werk tussen, maar ‘De Parachutist’ raakte me extra. Zo’n jongetje van achttien jaar die dan neerdaalt in de hel die Nederland toen was. Om volstrekt onbekende mensen te bevrijden, met gevaar voor eigen leven. Vormgegeven door iemand die dat zelf gezien heeft, en zelf geleden heeft in de oorlog en maar een paar jaar jonger was dan toen die parachutist. De figuur oogt kwetsbaar en eenzaam, zo in zijn eentje tijdens zijn val. Miljoenen zagen en zien, ervaren en ondergaan bezetting en bevrijding. De in brons gegoten hoogstpersoonlijke herinnering van Jits Bakker is tevens een universele ode aan alle bevrijders”, aldus Pruiksma in het NPO Radio 4 programma De Ochtend van 4 tijdens de bekendmaking van de winnaar. 

Tibo van de Zand, zoon en erfopvolger van de kunstenaar vindt het een geweldig initiatief van de NPO om buitenkunstwerken onder de aandacht te brengen. “Door het verhaal erachter krijgt het kunstwerk betekenis, en kun je ervan gaan houden”, zegt van de Zand. Hij vindt het hartverwarmend dat het zoveel mensen heeft geroerd.  

De winnende sculptuur maakt onderdeel uit van het vrij toegankelijke Beeldenpark Jits Bakker op landgoed Beerschoten in De Bilt. De museale collectie van eenendertig beelden van de kunstenaar is in 2009 geschonken aan de Provincie Utrecht. Landgoed Beerschoten, waarop het statige park is gesitueerd, is eigendom van Het Utrechts Landschap. Een ander voorbeeld van een eerbetoon van Jits Bakker aan de vrijheidsstrijders is het zes meter hoge beeld ‘We’ll Meet Again’, geplaatst voor het Airborne Museum in Oosterbeek. 

De kunstenaar Jits Bakker nam geen genoegen met de beperkingen van één discipline en koos bij voorkeur voor universele thematiek en herkenbare, tijdloze beeldtaal. Hij omarmde het renaissanceprincipe dat de mens op deze aarde is gekomen om zich zo veelzijdig mogelijk te ontwikkelen. Jits Bakker werkte ruim 50 jaar vanuit zijn atelier ‘de kooi’ in De Bilt. De kunstenaar kreeg in de loop der jaren fameuze opdrachten. Zijn werken bevinden zich in vele museale en particuliere collecties in tal van landen, waaronder Amerika, Engeland, Duitsland, Mexico, Spanje en Portugal. Jits Bakker ontmoette tijdens zijn leven veel wereldleiders en prominenten. Ook ons Koningshuis bezit diverse werken van Bakker.
 

Jits werkend aan De Parachutist