Mondriaan: zijn leven en werk, van Realisme naar De Stijl

Datum

Laat bij het kunstschildersproces alle niet-essentiële en secundaire aspecten weg. Ga vervolgens generaliseren om zo de meer fundamentele structuren zichtbaar te maken en je komt zonder twijfel ook bij de zelf ontwikkelde abstracte stijl van Pieter Cornelis Mondriaan uit.  Op 7 maart jl. 150 jaar geleden in Amersfoort geboren. Wereldberoemd Hollands meester waarover het nodige te vertellen valt wat voor velen, zelfs Mondriaan liefhebbers, nog onbekend terrein is.

Dat hoeft niet langer het geval te zijn, want kunsthistorica Mirelle Nunes van 'Kunst uit Zeist' neemt u op donderdagmiddag 22 september a.s. in het Torenlaan Theater / Zeist mee en opent deuren. Een lezing van de ASZ. Aan het einde van Mirelle’s lezing neemt graficus Fred Manschot het stokje van haar over en toont hij via een Power Point zijn Mondriaan passie. Hij neemt een bijzondere fotosessie voor u mee, gemaakt ter gelegenheid van  ‘100 jaar De Stijl’ in 2017 in Zeist.

Mirelle vertelt u over de werken van Mondriaan in het Amersfoortse Flehite- museum en het Kunstmuseum in Den Haag. U ziet de beginnende figuratieve landschapsschilder, door de Haagse School geïnspireerd, tot aan de zo bekende abstracte werken die ook wel het neoplasticisme of De Stijl genoemd worden. Piet Mondriaan bezocht vele plekken op de wereld. Hoogtemomenten waren toch Parijs waar hij zijn eigen atelier had en sedert 1938 New York, waar zijn laatste meesterwerk 'Victory Boogie Woogie' het licht zag. 

De lezing is op donderdag 22 september '22 in het Zeister Torenlaan Theater, Torenlaan nr. 38. De start is om 14.30 uur, zaaltoegang om 14.00 uur. De kosten bedragen Euro 5,00 p.p.
Aanmelden en betalen via iDeal, ga dan naar de website: www.seniorenzeist.nl  Toets de knop 'activiteiten' in, dan naar 'lezingen' en tenslotte naar 'aanmelden Torenlaan'.  De rest gaat vanzelf. Geen Internet, geen nood. SMS dan naar 06-53222857 en meld u aan. Mocht de lezing volgeboekt zijn of geen doorgang kunnen vinden, dan wordt u er zo tijdig mogelijk over geïnformeerd.  

Foto: Victory Boogi Woogie,1942. Kunstmuseum Den Haag

Victory Boogi Woogie,1942. Kunstmuseum Den Haag