Onthulling levensgrote sculptuur ter ere van start La Vuelta

Op 12 augustus rond 16.00 uur wordt de levensgrote sculptuur ‘De Tourrenners’ van de bekende beeldend kunstenaar Jits Bakker onthuld. Het bronzen beeld krijgt, ter ere van de start van La Vuelta later deze maand, een prominente plek op het Ledig Erf in Utrecht. Een toepasselijke locatie in de fietsstad; de topsporters van de Tour de France en de Giro d’Italia zijn hier langs geracet, en over een aantal dagen die van La Vuelta. Daarnaast is het een bekende ontmoetingsplek voor amateurwielrenners. 

Met de plaatsing van ‘De Tourrenners’ in de stad wordt een van de laatste wensen ingewilligd van de in 2014 overleden kunstenaar Jits Bakker. De sculptuur wordt geschonken aan de stad Utrecht door de Stichting Jits Bakker Collectie, de culturele instelling die een groot gedeelte van het veelomvattende oeuvre van de kunstenaar beheert. Onder meer burgemeester Sharon Dijksma, prominenten uit de wielersport en de erven van de kunstenaar zullen tijdens de onthulling aanwezig zijn. 

Het beeld ‘De Tourrenners’ is geïnspireerd op de bekende wielrenner Raymond Poulidor, de grootvader van de hedendaagse profwielrenner Mathieu van der Poel. Tijdens een overzichtstentoonstelling van Jits Bakker in Parijs in 1980 hadden de kunstenaar en Poulidor een bijzondere ontmoeting, waardoor het idee ontstond om de profwielrenner model te laten staan voor een creatie van de beeldhouwer. Het is een verbeelding geworden waarin het ‘moment suprême’ in de wielersport is vastgelegd; de figuur voorop viert de vreugdevolle overwinning, terwijl de wielrenner erachter tevergeefs nog net het uiterste uit zichzelf probeert te halen. Het scheelt waarschijnlijk enkele milliseconden. 

Als geen ander wist Jits Bakker beweging in brons vast te leggen. Voor het uitdragen van de Olympische waarden ontving hij in 2014 de ‘Sport and Art Award’ van het IOC. De maker van onder meer de Jaap Eden trofee liet zich veelvuldig inspireren door sporters, hij herkende zichzelf in de topsporters die alles uit zichzelf willen halen. Door critici werd Jits veelal omschreven als een topsporter in de kunst. De veelzijdige Utrechtse kunstenaar nam geen genoegen met de beperkingen van één discipline en koos bij voorkeur voor universele thematiek en herkenbare, tijdloze beeldtaal. Hij verwierf internationale bekendheid middels zijn expressieve sculpturen, maar hij was naast beeldhouwer ook kunstschilder, aquarellist, tekenaar, graficus, frescoschilder, glaskunstenaar en maker van sieraden.

Jits Bakker werkte ruim 50 jaar vanuit zijn eigenhandig gebouwde atelier ‘de kooi’ en het aangrenzende beeldenlabyrint in De Bilt, maar hij had ook ateliers in de Belgische Ardennen en het Spaanse Andalusië. Zijn werken bevinden zich in vele museale en particuliere collecties in tal van landen, waaronder Amerika, Engeland, Duitsland, Mexico, Finland, Spanje en Portugal. De kunstenaar ontmoette tijdens zijn leven veel wereldleiders en prominenten. Ook ons Koningshuis bezit diverse werken van zijn hand. Op landgoed Beerschoten in De Bilt bevindt zich het Beeldenpark Jits Bakker met hierin een permanente museale kerncollectie van 31 sculpturen in brons, marmer en graniet. Het beeldenpark is eigendom van de Provincie Utrecht, Jits Bakker heeft de collectie in 2009 geschonken aan de gemeenschap. Landgoed Beerschoten wordt beheerd door Het Utrechts Landschap.
 

Onthulling Vuelta beeld