Boswandeling ideaal corona-uitje, maar verstoor de dieren niet

Het is herfst. Dan wordt het aantrekkelijk om mooie boswandelingen te maken. Zeker in deze coronatijd is rondlopen in de vrije natuur, zonder mondkapje en minder besmettingsgevaar, een ideaal uitstapje. Tijdens de intelligente lockdown ging het bosbezoek opvallend omhoog. Gemeenten, waaronder Zeist, sloten door de drukte parkeerterreinen en riepen op bossen te mijden. Deze maand lijkt het minder druk.  

De boswachters van het Utrechts Landschap roepen bezoekers op zich aan de regels te houden om de dieren niet te storen. “Veel dieren zijn op zoek naar voedsel voor de wintervoorraad, andere dieren gaan in winterslaap. Als ze worden verstoord, kan dat zoveel energie kosten dat ze de winter niet overleven. Kom daarom alleen tussen zonsopkomst en -ondergang, blijf op de paden en controleer van tevoren of de hond aangelijnd mee mag.”

Staatsbosbeheer staat op kleine schaal en voor eigen gebruik en op eigen risico wildpluk toe. Dat kunnen bijvoorbeeld bramen, paddenstoelen, kastanje of walnoten zijn. “We hanteren daarvoor als uitgangspunt een hoeveelheid van een 250 grams champignonbakje," zegt een woordvoerder. "Wij beschouwen het op grote schaal of commercieel plukken als diefstal of beschadiging van het terrein. Bij het meenemen van grote hoeveelheden gaat dat ten koste van de dieren en andere bezoekers.”

Belangrijk is ook geen takken af te breken om die laatste walnoot te bemachtigen. "Loop niet door bijzondere begroeiing en vertrap geen zeldzame planten om die lekkere bramen daar aan de overkant te kunnen plukken. Verstoor ook de dieren ter plekke niet, zoals reeën, dassen of vogels. Graaf geen planten uit, vertrap de bodem niet. Laat geen enkel spoor van je bezoek achter. Kortom: gedraag je als gast." 

Boswachter Joris Hellevoort uit De Bilt ergert zich op twitter aan jeugdigen die blikjes energiedrank in de natuur weggooien. Het afval in de bossen blijft niet beperkt tot een blikje frisdrank, wat tuinafval of een sigarettenpeuk. Staatsbosbeheer meldt: “We vinden complete afgedankte huisraad, bouwafval en zelfs afval uit drugslaboratoria op onze terreinen. Het kost ons naar schatting een half miljoen euro per jaar om het afval in onze gebieden op te laten ruimen. Vervuiling kan bovendien vele nadelige gevolgen hebben. Zo kunnen wilde dieren verstrikt raken in het vuil, gewond raken of ziek worden en kan de bodem vervuild raken.”

De boswachters van Utrechts Landschap hebben de mooiste plekjes om te wandelen op een rij gezet.

Ridderoordse Bos: "In het Ridderoordse Bos bij Bilthoven zie je in de herfst veel vliegenzwammen, de rode paddenstoelen met witte stippen. Ze staan vaak aan de voet van een berk, eik of den. Steeds meer naaldbomen maken in dit bos plaats voor loofbomen. Dat maak het bos hier, op de overgang van nat naar droog, zo afwisselend. In het Ridderoordse Bos liggen gemarkeerde routes van 2 en 3,5 km."

Landgoed De Paltz: Landgoed De Paltz bij Soest is verrassend mooi, met statige beukenlanen, mooie zichtassen en een bijzondere vallei. Het is hier heerlijk wandelen in de herfst. Je vindt er paddenstoelen in heksenkringen en met wat geluk tref je een vos of ree."

Zeisterbos: "In dit bos bij Zeist staan eeuwenoude grove dennen. De oudste staan er al sinds 1795! Het Zeisterbos werd aangeplant voor de houtproductie, maar is nu een echt recreatiebos: statige lanen, kronkelige paden, bruggetjes en hopen herfstblaadjes. In het Zeisterbos liggen gemarkeerde routes van 6 en 12 km."

Amerongse Bos: "Op de top van de Amerongse Berg (69 meter) ligt het hoogste bos van Utrechts Landschap! Hier in de beslotenheid van het oude beukenbos vind je in de herfst elfenbankjes en knisperende beukennootjes onder je voeten. In de verte stroomt de Nederrijn. Er zijn gemarkeerde routes van 3,4 en 6 km." 

Laarsenberg: "Van open naar gesloten, loof- en naaldbomen: de afwisseling maakt de Laarsenberg bij Rhenen zo leuk! Dood hout vol met paddenstoelen en mossen van allerlei vormen en kleuren. Verderop liggen de uitgestrekte akkers en geniet je van een vergezicht. Er ligt een gemarkeerde route van 4,6 km."

boswandeling
Fotograaf
Utrechts Landschap