Kansen pakken door duurzaam bouwen 

De gemeente Zeist streeft naar een duurzaam leefbare leefomgeving voor alle inwoners. Dat wil de gemeente onder meer bereiken door aan gebouweigenaren, bouwers en ontwikkelaars een extra bijdrage te vragen bij nieuwbouwprojecten en ingrijpende renovaties. Hen wordt gevraagd rekening te houden met hergebruik van materialen, natuur en milieu, hittestress, energieverbruik en periodes van droogte en wateroverlast. Met dat doel heeft de gemeente haar Duurzaam Bouwen-beleid geactualiseerd en aangevuld.

De gemeente maakt zich er hard voor dat een nieuw gebouw meer energie opwekt dan het verbruikt. Ook streeft de gemeente ernaar dat de ruimte voor zonnepanelen op een nieuw gebouw maximaal wordt benut. Dit zijn een paar van de grootste veranderingen uit het nieuwe ‘Duurzaam Bouwen’-beleid. Het nieuwe beleid stelt ook verhoogde eisen aan hergebruik van bouwmaterialen, aan een duurzaam bouwproces en aan bouwen met oog voor de bescherming van planten en dieren.

Kansen pakken
Zeist heeft de ambitie om zo snel mogelijk, maar uiterlijk in 2050 energieneutraal te worden. Wethouder duurzaamheid Wouter Catsburg: “Nieuwbouw en renovatie zijn bij uitstek goede momenten om maatregelen te treffen die energie besparen en duurzame energie opwekken. Ook moeten we rekening houden met andere duurzame aspecten zoals meer hergebruik van materialen. We willen en moeten deze kansen pakken, om een leefbare toekomst voor ons allemaal te behouden. Daarom heeft de gemeente de ambitie rond duurzaam bouwen verhoogd. “

Nieuwbouw en renovatie
Sinds 2017 kent de gemeente specifiek beleid voor duurzaam bouwen bij nieuwbouw. De gemeente heeft dit beleid nu aangescherpt. Ze heeft eisen en ambities geformuleerd die gelden voor alle nieuwbouwprojecten in Zeist. Ze gelden zowel voor woningen als voor andere gebouwen, zoals bijvoorbeeld bedrijfspanden, scholen, theaters. Ook is een deel van de eisen en ambities nu – en dat is nieuw – gericht op ingrijpende renovaties.

Praktisch
De gemeente Zeist kiest voor een praktische insteek. Catsburg: “We leggen een stevige ambitie neer. Daarvan afwijken kán, als er goede argumenten zijn waarom de eisen en ambities niet haalbaar zijn voor een specifiek bouwproject. We zeggen dus: bouw duurzaam, tenzij…”

Het nieuwe beleid gaat direct in en geldt voor alle nieuwe bouwprojecten. Bij lopende projecten gaat de gemeente het gesprek aan om er een duurzaam schepje bovenop te doen.

Het nieuwe beleid is te vinden op: www.zeist.nl/duurzaambouwen

Gemeente Zeist