Gratis energiebesparende artikelen voor huurders

Ruim 9.000 huurders hebben een brief van de gemeente Zeist en Mijn Groene Huis ontvangen. Hierin worden zij uitgenodigd om een cadeaubon van 75 euro aan te vragen voor energiebesparende artikelen en materialen, zoals ledlampen, tochtstrippen, een brievenbusborstel, radiatorfolie of een waterbesparende douchekop. In totaal zijn er 3.500 cadeaubonnen beschikbaar. Om in aanmerking te komen, moet men er dus wel snel bij zijn. Huurders van tien verhuur-organisaties ontvangen de brief: Huurders die niet huren bij één van deze organisaties kunnen zich op de wachtlijst plaatsen. 

Voor veel huurders was het de afgelopen weken even schrikken, toen zij hoorden dat hun maandelijkse termijnbedrag voor energie met vele tientjes omhoog ging, vanwege de gestegen gasprijs. Juist huurders verbruiken vaak veel energie, omdat veel huizen nog niet goed geïsoleerd zijn. Verhuurders zijn hier wel druk mee bezig, maar kunnen niet hun hele woningvoorraad in één keer verduurzamen. Veel huurders moeten daarom noodgedwongen nog even geduld hebben. 

Kleine maatregelen, nieuwe gewoontes
Toch kunnen huurders ook zelf aan de slag. Want met kleine maatregelen, zoals het plaatsen van tochtstrippen en radiatorfolie en het vervangen van gloeilampen kan het energieverbruik verminderd worden. En wie zichzelf ook nieuwe gewoontes aanleert, zoals het sluiten van deuren, het beter afstellen van de thermostaat en korter douchen, kan algauw een paar honderd euro per jaar op zijn rekening besparen. Zo kunnen huurders de prijsverhoging binnen de perken houden. 

Cadeaubon
Huurders bij de volgende verhuurorganisaties kunnen de cadeaubon aanvragen: ASR, Evangelische Broedergemeente Zeist (EBG), Grouwels Vastgoed, Habion, Lisman & Lisman, RK Woningbouwvereniging Zeist, SSH, Vesteda, Woongoed Zeist en Woonzorg Nederland.
De cadeaubon van 75 euro kan worden besteed in één van de deelnemende webshops of bij de Gamma of Praxis in Zeist. In plaats hiervan kunnen bewoners via de website ook de hulp van een energie-conciërge aanvragen. Die neemt materialen mee en helpt bij het bevestigen en installeren. En bewoners die nog helemaal niet weten hoe zij energie kunnen besparen, kunnen via dezelfde website een gratis bezoek van een energie-bespaarmaatje aanvragen. Deze zoekt met hen naar bespaarkansen en helpt met het selecteren van de gewenste producten. Die kunnen dan vervolgens bij Gamma, Praxis of in een webshop worden gekocht. 

Meer informatie
Meer informatie is te vinden op bit.ly/cadeaubon-Zeist. Hier staat ook het formulier voor huurders van niet-deelnemende verhuurorganisaties om op de wachtlijst te komen. 

Foto: Wethouder Catsburg plaatst radiatorfolie, één van de gratis te verkrijgen artikelen

Wethouder Catsburg plaatst radiatorfolie, één van de gratis te verkrijgen artikelen
Fotograaf
Mel Boas