Bewoners werken samen aan een schonere lucht

Luchtvervuiling is een van de grootste risico’s voor onze gezondheid, ook in Zeist.  Dat kan en moet beter, vindt Hanna van den Dool, actief bij Samen Duurzaam Zeist (SDZ). Zij is  de drijvende kracht achter verschillende projecten voor een schonere lucht in Zeist.  

Wat vonden bewoners belangrijk?
“Het begon allemaal met een SDZ-enquête in 2017 waarin inwoners konden invullen welke duurzaamheidsthema’s zij belangrijk vinden”, begint Hanna haar verhaal. “Het verbeteren van de luchtkwaliteit scoorde daarbij heel hoog. Samen met bewoners zijn we daarom hiermee aan de slag gegaan.”

Continu meten
Dat leidde tot het initiatief Samen meten aan Leefomgeving (SMAL). “Bewoners plaatsten op verschillende locaties in Zeist sensoren die continu het fijnstofniveau meten. Alle data worden via het RIVM gepresenteerd. Achterliggende gedachte: hoe meer je weet over de luchtkwaliteit op wijkniveau, hoe beter je gerichte maatregelen kunt nemen.”

Snuffelfiets
In 2018 startte nóg een activiteit in Zeist: Snuffelfiets, een experiment van de provincie Utrecht om de luchtkwaliteit in de provincie in kaart te brengen. Hanna: “Bedoeling was om fijnstof te meten met een sensor die op de fiets is gemonteerd. Ruim 75 vrijwilligers hebben zo al fietsend door Zeist data verzameld. Met als doel om gezonde fietsroutes te ontwikkelen.” 

Bewustwording
Maar wat heb je als Zeistenaar aan al deze gegevens? “Op 14 oktober houden we hierover een online bijeenkomst”, vertelt Hanna. “Experts bespreken de resultaten van de metingen en  de gezondheidsrisico’s van de gemeten luchtkwaliteit in Zeist. Het autoverkeer in het centrum geeft bijvoorbeeld aantoonbaar meer luchtvervuiling. Ook vuurkorven en houtkachels stoten veel fijnstof en roet uit. Als je dat weet, kun je andere keuzes maken. Vaker de fiets nemen, of kiezen voor duurzame brandstoffen. Met kleine dingen kun je grote gezondheidswinst behalen. Hierna willen we dat bewustwordingsproces bij bewoners op gang brengen en samen streven naar gezondere lucht.”
 

Plaatsing van een meetstation bij één van de deelnemers
Fotograaf
Egon Kastelijn