'Pas op met collecteren via QR code'

In de week van 19 t/m 25 september is de jaarlijkse collecteweek van de Nierstichting. In Austerlitz gebeurt de collecte uitsluitend via de QR-code. De collectant heeft geen collectebus bij zich, maar de donatie gebeurt via het scannen van de QR-code met de telefoon. Alle donaties dragen bij aan genezing van nierziekten. Zodat kinderen met een nierziekte weer mee kunnen doen.
  
Dit jaar introduceert de Nierstichting in Austerlitz de 100% QR collecte. De ING Bank waarschuwt tegen fraude met QR codes. "Een vreemde of kennis spreekt je aan, vaak op straat of via social media. Deze zal je verleiden om een digitale betaling te doen. De oplichter heeft echter niet het afgesproken bedrag geselecteerd maar heeft deze verhoogd."

De Nierstichting voorkomt fraude door alle collectanten zich te laten legitimeren. "De collectant draagt een legitimatiebewijs bij zich, met daarop het jaar 2021 en daarnaast ziet u, voordat u uw donatie bevestigt dat de Nierstichting de begunstigde is", zo meldt de Nierstichting op haar site.

De Nierstichting zoekt collectanten in Austerlitz. "Goede doelen zijn voortdurend op zoek naar mensen die een collecte willen organiseren en/of voor hen langs de deur willen gaan. Iedereen mag collecteren. Alleen voor kinderen onder de zestien jaar geldt dat zij onder begeleiding van een volwassene moeten collecteren. Dit kan overigens per gemeente verschillen maar zestien jaar is de meest voorkomende leeftijdsgrens om zelfstandig te mogen collecteren", meldt de site goededoelen.nl

Wie zelf voor een goed doel wil collecteren kan zich in de meeste gevallen opgeven bij het goede doel. Via www.collecteren.nl kun je je aanmelden bij één van de 25 landelijk collecterende goede doelen.

Tom Oostrom, directeur Nierstichting: "Kinderen met een nierziekte hebben weinig energie, mogen niet eten wat ze lekker vinden, moeten veel zware medicijnen slikken en soms zelfs dialyseren. Dat is slopend. Maar ze geven niet op. Daarom zijn ze voor ons jonge helden. Voor hen willen we er zijn. Nu en later."

Kinderen met een nierziekte hebben vaak maar één wens: gewoon lekker meedoen met andere kinderen. "Spelen met vriendjes. Naar school fietsen. Sporten. Gamen. Logeren bij opa en oma. Maar hoewel je het vaak niet aan ze ziet, zijn dit soort normale activiteiten ongelooflijk zwaar voor jonge nierpatiënten."

Collecte Nierstichting
Fotograaf
Nierstichting