Totem bouwt levensechte slaapkamer Van Gogh na

De slaapkamer van Van Gogh, wie kent het beroemde schilderij van Vincent van Gogh niet? Afgelopen weekend was de slaapkamer live te bezoeken, tijdens de Dag der Kunsten/Monumentendag in Zeist. De deelnemers van kunstzinnige werkplaats Atelier Totem bouwden de slaapkamer na en hingen hem vol met eigen, op Van Gogh geïnspireerde schilderijen.

Het driedimensionale schilderij is zodoende kunstwerk en expositieruimte ineen. "Het idee voor het  grote kunstwerk ontstond naar aanleiding van een workshop 'Schilderen als Van Gogh' onder leiding van kunstenares Gwen Peters, tevens vaste kracht bij Totem. Veertien deelnemers van Atelier Totem werkten gedurende vier weken aan hun eigen kunstwerk, geïnspireerd op de impressionistische stijl van Van Gogh. Vervolgens bedachten ze als expositieruimte een ‘levend schilderij’, een tot leven gewekte slaapkamer van de beroemde Nederlandse schilder", vertelt Gwen Peters. 

Tijdens de expositie kon je ook kennismaken met de mensen achter Totem. "Atelier Totem is een creatieve werkplaats voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wie even niet zo lekker in het vel zit of door problemen geen vaste dagbesteding heeft, kan bij Atelier Totem terecht. Er worden kunstzinnige activiteiten aangeboden, zoals schilderen, beeldhouwen, edelsmeden, zingen en muziek maken, alsook creatieve ambachten zoals houtbewerking en glas-in-lood werken."

In de informele, ontspannen omgeving vinden de deelnemers een creatieve dagbesteding, waarin ‘niks moet, maar alles kan’.  Wie wil komen kennismaken, kan de expositie-slaapkamer komen bekijken, of langskomen op de De la Reylaan, zie www.ateliertotem.nl Half september start bij Atelier Totem het project KANTEL, in samenwerking met het KunstenHuis. 

Expositie van Gogh
Fotograaf
Gwen Peters