Start geheugenpunt in de bieb van Zeist

Donderdag 16 september start Idea een pilot met het Geheugenpunt in de Bibliotheek in het centrum van Zeist. Voor iedereen die nieuwsgierig is naar het geheugen. Samen met het lokale netwerk bieden we boeken en binnenkort ook activiteiten aan.

Uit onderzoek blijkt dat het geheugen afneemt vanaf het 59ste levensjaar. Anno 2021 is meer dan de helft van de Nederlandse bevolking 50+ en zijn er steeds meer mensen die vragen hebben over het geheugen of er problemen mee krijgen. Voor al deze mensen is er nu Het Geheugenpunt. Een fysiek laagdrempelige plek in de bibliotheek waar een actuele selectie aan uitleenmaterialen. Het Geheugenkabinet heeft een informatieve functie om alle bezoekers de juiste informatie te kunnen geven en ze door te verwijzen naar de juiste plek.

Samenwerking met Alzheimer Nederland, locatie Zeist
Doordat de Bibliotheek meer openingsuren kan bieden en laagdrempelig is, is er een proefperiode gestart. De vrijwilligers van Alzheimer Nederland, locatie Zeist heeft haar huidige collectie aan de bibliotheek gegeven en deze is verder aangevuld met materialen van de Bibliotheek. Ook zullen de vrijwilligers van Alzheimer Nederland, locatie Zeist een wekelijks spreekuur houden in het Leescafé, iedere donderdag van 14.00-16.00 uur. Aan hen kunt u vragen stellen of meer informatie ontvangen over de activiteiten die zij voor deze doelgroep organiseren. Daarnaast zullen ook andere organisaties betrokken worden om een uitgebreid scala aan informatiemogelijkheden te bieden voor iedereen in Zeist die te maken krijgt met dementie of andere geheugenproblemen.

Fototentoonstelling ‘Dementie anders bekeken’ 
Daarnaast start vanwege Wereld Alzheimer Dag van 15 september tot 14 oktober een speciale fototentoonstelling van Cathy Greenblat. Een deel van de tentoonstelling kun je tijdens openingstijden zien in de Bibliotheek van Zeist. Vanaf 14 september is in de bibliotheek meer informatie te vinden over de andere locaties waar nog meer foto’s van Cathy te bewonderen zijn.
 

Leescafé Zeist