Het Stationshuis krijgt Waarderingsprijs Erfgoed Zeist

“De toekenning van de Waarderingsprijs Erfgoed Zeist is een grote verrassing voor me. Ik ben erg blij met deze erkenning voor de restauratie van het voormalige stationsgebouw van Huis ter Heide”, aldus Henk Dissel, de eerste winnaar van deze nieuwe, Zeister ‘Oscar’ voor goed geslaagde restauratieprojecten. De Waarderingsprijs is een initiatief van Geheugen van Zeist.

Dissel, geboren en getogen in Zeist, heeft het oude station Huis ter Heide in oude glorie hersteld. Gelegen aan de Amersfoortseweg 10f was het pand eerst station op de spoorlijn Bilthoven – Zeist. Later was het café Spitfire.

“Niets ging goed. Het project viel van A tot Z tegen. De restauratie was ingewikkeld, onder meer vanwege de staat waarin ik het kocht. Jarenlange verwaarlozing en bewoning door krakers hadden het gebouw geen goed gedaan.” Vastgoedondernemer Dissel heeft een grote liefde voor oude gebouwen. Als klein jochie reed hij graag met de trein mee van Zeist naar Huis ter Heide om dan weer naar huis te lopen. “Toen het te koop kwam, heb ik het aangekocht met het plan om het in oude staat terug te brengen. Mijn team en ik hebben met liefde opgeknapt wat er op te knappen viel. Flink wat onderdelen aan het pand waren te slecht om te behouden, zoals dak, vloeren en metsel- en straatwerk. Deze hebben we vernieuwd, maar wel op historisch verantwoorde wijze. Het is een nieuw gebouw in een gedeeltelijk oud jasje. Het heet voortaan Het Stationshuis.”

Het Stationshuis is verhuurd en is publiekelijk niet toegankelijk. Dissel: “Maar gelukkig houdt het Open Huis tijdens het Historisch Weekend van zaterdag 11 en zondag 12 september a.s. van 11.00 tot 16.00 uur.”

Dissel heeft ruime ervaring met restauratie van historische gebouwen. Aan de Dorpsstraat heeft hij de afgelopen jaren 5 panden in oude luister hersteld. Onder meer het pand op de hoek met de Utrechtseweg, waar vroeger de redactie van de Nieuwsbode zat. “Ik vind het prachtig om dit werk te doen. Het belangrijkste is dat ik hiermee een stukje terug geef aan de Zeister bevolking. Zeist is een mooie gemeente en we moeten met ons allen blijven werken aan behoud er van.”

Zie ook www.geheugenvanzeist.nl
 

Henk van Dissel
Fotograaf
Mel Boas