Fietstocht langs monumentale woonhuizen

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 11 september is er met het thema ‘Jouw huis is mijn huis’ door de kernen van de gemeente De Bilt een route te volgen langs een twintigtal woonhuizen die bijna allemaal een gemeentelijk- of rijksmonument zijn. Bij verschillende huizen vertellen de bewoners in de tuin over de geschiedenis en de details van hun bijzondere huis. Op diverse locaties is er ook van muziek te genieten. Kortom, een zeldzame gelegenheid om je wat te verdiepen in de historische boerderijen, huizen en villa’s - en hun bewoners - in onze mooie gemeente.

Dat kan bijvoorbeeld bij een aantal bijzondere panden in Vogelzang, de oudste wijk van Bilthoven die vanaf 1900 is gebouwd bij wat toen nog station De Bilt heette. De villa’s waren bedoeld voor de adel en directieleden van de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij en andere grote bedrijven in Utrecht, die met de trein gemakkelijk naar huis konden reizen. Een mooi voorbeeld daarvan is de witgestucte Villa Bandoeng uit 1901. De villa maakt deel uit van een symmetrische rij villa’s aan de Soestdijkseweg Zuid die samen met de villa’s aan de Nachtegaallaan nu een beschermd dorpsgezicht vormen. Tijdens de Open Monumentendag is het perceel te bezoeken en speelt er in de middag een gitaar en zang duo. Ook villa ‘Le Chalet’ aan de Nachtegaallaan is te bewonderen. En aan de Prins Hendriklaan doen de villa’s Devia en Aletta mee. De nabijgelegen wijk Overbosch is iets later gebouwd en daar zijn ook bijzondere woningen aan de Park- en Overboslaan te bewonderen.

In Tuindorp kan rond de Hertenlaan een korte architectuurwandeling worden gemaakt. Daarbij is er aandacht voor de verschillende typen huizen die daar in de jaren twintig van de vorige eeuw voor de arbeidende klasse zijn gebouwd. De oplettende wandelaar ziet een verrassende variatie aan woningen, met veel ruimte daartussen voor het verbouwen van eigen groente. Een aantal posters bij de centrale vijver laat zien dat de wijk een hechte samenhang heeft met veel activiteiten. De Vereniging voor Samenlevingsopbouw (Wijk Vereniging Tuindorp) bestaat nu al bijna 100 jaar en heeft 4000 leden! 

Het volledige overzicht van deelnemende woonhuizen en adressen in de kernen Westbroek, Groenekan, Maartensdijk, De Bilt en Bilthoven is te vinden op de fietstocht die vanaf begin september op te halen is bij de bibliotheken, het gemeentehuis en bij diverse winkels en horeca. Ook staan alle panden vermeld op openmonumentendag.nl/de-bilt en is er vanaf de tweede week in september een ‘online’ fietstocht langs de locaties op monumentendebilt.nl
 

Logo Monumentendag De Bilt