Cultuur

‘Expeditie Posttrein’ toont historie van het postvervoer

Tentoonstelling Posttrein

Vijfentwintig jaar geleden kwam er een einde aan een tijdperk; op 16 mei 1997 maakte de posttrein in Nederland zijn laatste rit. Jarenlang speelde de trein een belangrijke rol in het postvervoer. Speciale posttreinen zorgden, vaak ’s nachts, voor het vervoer van de post.

Fotograaf
Marleen Schlichting

‘Vlieg op!’ door Dorine Wiersma in het Torenlaantheater

‘Ze is volstrekt authentiek, dingt niet erg nadrukkelijk naar de gunst van het publiek, maar windt de toeschouwers wel verbazend makkelijk om de vinger’

De in Zeist woonachtige Cabaretier/songwriter Dorine Wiersma ging in maart dit jaar in première met haar zesde soloprogramma ‘Vlieg op!’ Door de samenwerking met vriendin en collega Mylou Frencken en corona is het alweer even geleden dat Dorine in haar eentje op het podium stond. Een greep uit de recensies:

Geslaagde rommelmarktverkoop voor Oekraïne   

Rommelmarkt voor Oekraïne

Onlangs was het zonnig en druk op de Achterweteringseweg in Maartensdijk. Vrijwilligers van Stichting Razem hadden zich ingespannen veel spullen te verzamelen die in de verkoop gingen voor het goede doel: hulp aan Oekraïense ontheemden in de partnergemeente van de gemeente De Bilt, Mieścisko in Polen. De opbrengst van de verkoop leverde het mooie bedrag op van 680,- euro met dank aan de vrijwilligers en de kopers.

Onthulling gedenksteentjes bij de Krugerlaan en de Jagerlaan

Fritsje Posener (april 1943)

Onlangs vond de onthulling van gedenksteentjes bij de Krugerlaan 7 en 9 en de Jagerlaan 22a ter herinnering aan de onderduik van Fritsje Posener, Jos Frankfoorder en Jacky Jäger plaats. Het Geheugen van Zeist en het 4 en 5 mei Comité organiseerden een  bijeenkomst ter gelegenheid van het onthullen van een gedenksteentje ter herinnering aan de onderduik van Fritsje Posener, Jos Frankfoorder en Jacky Jäger.

Kunstenaars tonen hun innerlijke wereld met de expositie ‘Zie DIS’

Dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) is een complexe stoornis, die mensen kunnen ontwikkelen in hun vroege kinderjaren na langdurig en herhalend trauma. Mensen met DIS kunnen een scala aan klachten en problemen hebben, hun leven is vaak volledig ontregeld. Er zijn ook mensen met DIS die kunnen blijven functioneren. Hoewel ook zij leven met de zware last van vroegkinderlijk trauma, houdt het overlevingsmechanisme dat DIS heet hen nog altijd overeind. Voorheen stond DIS bekend als meervoudige persoonlijkheidsstoornis. 

De nieuwe St Maerten verbindt het verleden met het heden

St Maerten

Terwijl we in Nederland het Rampjaar 1672 herdenken, woedt in Oekraïne een gruwelijke oorlog met bombardementen, verwoestingen, burgerslachtoffers en vluchtelingen… De redactie van St Maerten wijst, in het voorwoord van de nieuwste uitgave, op de overeenkomsten tussen toen en nu bij een artikel van Anne Doedens over het Rampjaar in onze regio (Het Huis van kolonel d’Aquila verwoest).