Karttalent Christiaan de Kleijn maakt indruk op WK

In de aanloop naar het WK KZ2 in Wackersdorf had karttalent Christiaan de Kleijn al laten zien dat hij op het Duitse circuit een uitstekende snelheid heeft; zondag bewees hij dat door het WK als 22ste af te sluiten. De achttienjarige coureur uit Bosch en Duin bewees zo bij de absolute wereldtop te horen. En dan te bedenken dat hij in de zogeheten superheat nog was uitgevallen met een defecte motor. 

“Het is beter gegaan dan verwacht. De snelheid was goed en dat heb ik kunnen omzetten in goede resultaten”, zei Christiaan tevreden. “Jammer dat ik in de finale vijf strafseconden kreeg waardoor ik als 22ste werd geklasseerd. Anders was ik zestiende geworden.” 

Die straf had ermee te maken dat hij de zijkant raakte van de kart die hij aan het inhalen was. “Dat gebeurde tijdens het aanremmen van een bocht. Mijn wielen blokkeerden en daardoor schoof ik tegen hem aan. Dat was jammer, maar ik best nog steeds wel tevreden.” 

Tijdens het WK deden maar liefst 120 rijders uit de hele wereld mee. Om dan bij de beste 22 te eindigen is een resultaat om trots te zijn. Zeker als eerstejaars rijder op het hoogste niveau van de KZ2-klasse. Trots was Christiaan ook, al wist hij dat hij zelfs in de top tien had kunnen eindigen als hij net wat meer geluk had gehad. 

In plaats daarvan had hij pech door in de superheat op zondagochtend uit te vallen. Op dat moment reed hij op een knappe tiende positie. “In rondje zes hield de motor ermee op. Dat was wel zuur”, blikte de snelle Utrechter terug. “Anders had ik de vijftiende startplek gehad voor de finale, ervan uitgaande dat ik de race had uitgereden op de tiende plek. Nu moest ik in de finale vanaf de 26ste plek starten.”

Gelukkig kon hij voor de belangrijkste race van zijn seizoen vertrouwen op zijn snelheid. Dat die dik in orde was had Christiaan wel laten zien tijdens de kwalificatie (vijfde in zijn groep) en de heats op vrijdag en zaterdag (achtereenvolgens zesde, tiende, zesde, zesde met tweede beste rondetijd, zevende, vijfde en tweede). Het betekende de twintigste plek overall.  

Na de uitvalbeurt in de superheat, startte Christiaan dus als 26ste in de finale. “De start was goed, al was die wel chaotisch met 36 man. Daarna reed ik een lekkere race. Die ging goed tot de laatste bocht in de eerste ronde. Ik remde aan bij de bocht en kreeg een flinke zet van achter en ging over iemand heen. Daardoor viel ik terug naar de dertigste plek. Daarna ben ik terug naar zestien gereden en op P16 over de finish gekomen.” 

Jammer dat hij daarna nog die vijf strafseconden kreeg, maar Christiaan wist dat hij een dijk van een WK had gereden. “De snelheid was ook in de finale gewoon weer goed. Als ik kijk naar hoeveel man er meededen en hoe sterk het veld was, ben ik wel tevreden met dit resultaat. Het was beter dan ik had verwacht. En er had een toptienplaats in gezeten. Ik wist wel dat de snelheid goed zou zijn in Wackersdorf, maar je moet het nog altijd maar doen.”

Nu het hoogtepunt van het seizoen erop zit, richt Christiaan zich op het DKM. Die wedstrijd wordt over een kleine twee weken gehouden op het circuit van Kerpen in Duitsland. “Ik hoop dat ik er een podiumplaats kan pakken. De snelheid heb ik er in ieder geval voor!”

Christiaan de Kleijn