Rust nodig in herstelde vijvers Pavia en Hoog Beek & Royen

Het herstel van de vijvers op de buitenplaatsen Pavia en Hoog Beek & Royen is bijna klaar. Om de nieuw aangeplante water– en oeverplanten goed te laten wortelen en groeien is het belangrijk dat honden wegblijven van de oevers en uit het water. Honden die te water gaan en eruit klimmen kunnen bovendien de folie beschadigen waardoor er lekkage ontstaat.

Herstel vijvers
Door de warme droge zomers en lekkende folie, stonden de vijvers van Pavia en Hoog Beek & Royen bijna droog. Om weer water in de vijvers te krijgen en te houden, heeft Utrechts Landschap de beschoeiing vervangen en nieuwe folie aangebracht. Bovendien is er een verbinding gemaakt met de daken van omliggende gebouwen, zodat de vijvers nu worden gevoed door extra regenwater. Langs de beschoeiing zijn voor jonge eendjes, kikkers en egels trapjes gemaakt, zodat zij weer veilig op de kant kunnen komen.

Verbeterd leefgebied voor flora en fauna
De vijvers hebben op diverse plaatsen natuurvriendelijke oevers gekregen. Het land gaat hier geleidelijk over in water. Tussen de waterplanten kunnen vissen, kikkers en salamanders schuilen en zich voortplanten. Om de kwetsbare natuur in de vijvers en langs de oevers te beschermen, is het belangrijk dat daar geen honden komen. Honden zijn nog steeds welkom op de buitenplaatsen, maar niet in of langs het water. Utrechts Landschap bedankt alle hondenbezitters voor hun medewerking.

Natuurvriendelijke oever