Nieuw Stadsdichtersduo voor Zeist!

Pauline Pisa (zie foto) en Jan-Paul  Rosenberg zullen de komende twee jaar het stadsdichterschap van Zeist invulling geven. Literair Zeist organiseerde in samenwerking met KunstenHuis Idea en het Internationaal Liedfestival Zeist op vrijdagmiddag 12 mei een bijeenkomst in De Klinker.

Tijdens deze bijeenkomst ontving wethouder Laura Hoogstraten het eerste exemplaar van de prachtig vormgegeven bundel met de 41 stadsgedichten die het vertrekkende Stadsdichtersduo Diet Groothuis en Mary Heylema de afgelopen vier jaar schreven. Daarna volgde de benoeming van het nieuwe Stadsdichtersduo dat vervolgens hun eerste stadsgedichten presenteerde. Tenslotte werd het Internationaal Lied Festival Zeist geopend met een kort concert op het Marktplein waarmee het vertrekkende stadsdichtersduo Diet en Mary werd toegezongen. Basisschoolleerlingen en het Jeugdzangtheater o.l.v. koordirigent Annet van de Hesseweg, zongen het afscheidslied Dwaal je mee?  De tekst voor dit lied werd geschreven door de stadsdichters zelf en op muziek gezet door Arjen Heijboer. 

Pauline Pisa (1968) is dichter, tekstperformer en prozaïst. Pisa groeide op in het Utrechtse Kanaleneiland en is woonachtig in Den Dolder. Pisa schreef twee poëzie bundels, en staat sinds 2006 regelmatig op de planken om haar teksten voor te dragen. Zij werkte o.a. mee aan de Utrechtse vertaling van ‘Het feest van Nijntje’ (Ut fees van Nijntje) en schreef ter gelegenheid van 900 jaar Utrecht de liedtekst: ‘Stadsie zonder Muren’ voor Tineke Schouten. Pisa werkt tevens als verpleegkundige in de psychiatrie.

Jan-Paul Rosenberg is oprichter en directeur van Stichting Achterland, bruggenbouwer tussen literatuur en maatschappij. Zijn poëzie verscheen in verscheidene literaire tijdschriften en bloemlezingen. In 2018 was hij de winnaar van de negende editie van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd, in 2020 won hij de Poëziewedstrijd van de stad Oostende en in 2022 werd hem de Rob de Vosprijs toegekend. Als performer trad hij op in onder meer Branoul, Perdu en ’t Einde van de Wereld. Jan-Paul Rosenberg ontwikkelt concepten op het grensvlak tussen poëzie, visuele kunsten en muziek. Zijn bundel ‘Laatste foto van de vrede’ verscheen in 2022 bij De Arbeiderspers. 

Pauline en Jan-Paul zullen op verzoek en/of eigen initiatief minimaal acht stadsgedichten per jaar schrijven  die ook kunnen worden voorgedragen. Verder zullen zij gedichten schrijven en voordragen bij uitvaarten van gemeentewege (‘eenzame uitvaarten’) en zijn ze ambassadeurs voor de poëzie zowel binnen als buiten Zeist. Deze en alle reeds gemaakte stadsgedichten zijn te lezen op de website van Literair Zeist (www.literairzeist.nl) en verschijnen meestal ook in de lokale media. De bundel stadsgedichten, ‘Zon en rijpe wormen, 4 jaar stadsdichterschap Diet Groothuis & Mary Heylema’ met illustraties van Hendrickje van Dijk is verkrijgbaar bij Boekhandel Kramer & Van Doorn.  Het stadsdichterschap van Zeist is een initiatief van Literair Zeist en kan dankzij een bijdrage van de gemeente Zeist worden gerealiseerd.

Stadsdichter Pauline PIsa